hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Japonya nükleer faciada sınıfta kaldı!

    Japonya nükleer faciada sınıfta kaldı
    expand

    Japonya 11 Mart'ta yaşanan 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketi sonrası ortaya çıkan nükleer krizle baş edemedi. Ülkede hükümet komisyonlarınca hazırlanan son rapora göre, Japon yetkililer krizi yönetmekte sayısız hata yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Japonya 11 Mart'ta felaket üstüne felaket yaşadı. Önce 9 büyüklüğünde bir deprem, ardından gelen tsunami felaketi binlerce can aldı.

    Felaketlerin boyutu, tüm bu yaşananların ardından gelen nükleer krizle bir kat daha arttı. 11 Mart ve sonrasında yaşananların araştırıldığı rapora göre, Japonya nükleer krizi yönetemedi.

    Hükümet birimlerce hazırlanan 507 sayfalık raporda, Japon yetkililerin tsunami riskini yanlış hesapladığı belirtiliyor.

    Raporda, "Tsunami dalgalarının boyu en fazla 6 metre olarak tahmin ediliyor ancak dalga boyu iki katına çıktı" deniliyor.

    Raporda, "Santralin işletimini yapan Tokyo elektrik Enerjisi Şirketi çalışanlarının kriz döneminde neler yapacağını bilemedi ve reaktörlerin acil durumlarda kapatılmasıyla ilgili çalışanlar eğitimsizdi" ifadeleri kullanılıyor.

    Santral çalışanlarının kendi aralarında ve hükümet yetkilileriyle olan iletişim kopuklukları ve halka zamanında bilgi verilmemesi de rapora göre diğer hayati hatalar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Devlet görevlileri ve Fukuşima nükleer santralindeki çalışanlar dahil yaklaşık 400 kişinin fikrine başvurularak hazırlanan raporda tablo bu.

    Rapora göre, eğer tüm bu hatalar yapılmamış olsaydı hasar daha az olacak, felaketler daha az insanı etkileceyecekti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow