hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Vergi dairelerinin tahsilat vezneleri gibiyiz"

    Vergi dairelerinin tahsilat vezneleri gibiyiz
    expand

    Koç Holding'e bağlı olarak, ev geliştirme perakendeciliği sektöründe faaliyet gösteren KOÇTAŞ Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, organize perakende sektörü ve alışveriş merkezlerinin kayıtdışı ekonomiyle mücadelede önemli rol üstlendiğini belirterek, "Vergi dairelerinin tahsilat vezneleri gibi çalışıyoruz" dedi.

    Özpamukçu, Koçtaş Mağazasının açılış törenine katıldığı Adana'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yılda, 19 şehirde 31 mağazaya ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını, Anadolu'ya açılmaya devam edeceğini bildirdi.

    Koçtaş mağazalarında bugün 2 bin 600 kişi çalıştığını, gittikleri her kentte istihdama katkı sağladıklarını, hepsinden önemlisi de kayıtdışı ekonominin önlenmesinde önemli rol üstlendiklerini belirten Özpamukçu, şunları kaydetti:

    "Koçtaş bir yandan müşterisine sunduğu ürün ve hizmetlerle onların yaşam kalitelerine pozitif katkıda bulunurken, diğer yandan Türkiye'nin en önemli sorunu işsizlikle ilgili çözümün parçası oluyor, kayıtlı ekonominin gelişmesine katkıda bulunuyor.

    AVM'lerde, organize perakende sektöründe kayıtsız hiçbir işlem olmaz. Bu açıdan bakıldığında, vergi dairelerinin tahsilat gişeleri gibi çalışıyoruz. Bizimle çalışan tedarikçilerde kayıtlı olmak zorunda. Bu nedenle ülke ekonomisinin sağlığı için ekonominin lokomotifi olan bu sektöre ihtiyaç her zaman olacaktır."

    Özpamukçu, "bu önemli işlevine rağmen organize perakende pazarının, genel pazardaki payının yüzde 13-14 civarında olduğunu, oysa Avrupa'da bunun yüzde 70'leri bulduğunu" belirterek, "Bu nedenle Türkiye'nin bu sektörde daha katetmesi gereken yol var. Bu sektör ne kadar büyürse kayıt dışılıkla mücadele de o kadar etkin olur" dedi.

    Sektörde yüzde 45 pay sahibi

    Önder Özpamukçu, Koçtaş'ın sektöründe yüzde 45'lik bir pay sahibi olduğunu, bu payı artırmak için de farklılıklarını ortaya koyduğunu belirterek, "Biz iddia ediyoruz ki en iyi fiyat bizde" dedi.

    Koçtaş'ın enflasyonunun, Türkiye'nin genel enflasyonundan her zaman düşük çıktığını savunan Özpamukçu, şöyle devam etti:

    "2000 yılında Kingfisher adlı şirketin sahibi olduğu İngiltere'nin en büyük yapı marketi B&O ile ortaklık kurduk. Kingfisher grubu Avrupa'nın bir numarası, ev geliştirme sektörünün Avrupa'daki liderler arasında yer alıyor. Bu ucuzluğu, Kingfisher'ın uluslararası alım gücünden istifade ederek sağlıyoruz.

    Çünkü Kingfisher, Avrupa'da 800'ü aşkın mağazasıyla hizmet veriyor. Dünyanın birçok noktasında Kingfisher'ın toplu alım ofisleri var. Türkiye'de hiç kimsenin bulamayacağı maliyetleri, biz bu büyük alım gücünden esinlenerek elde ediyoruz ve bunu Türk tüketicisine yansıtıyoruz."

    Özpamukçu, tüketiciye bir gün inen, bir gün çıkan fiyat sunmadıklarını da belirterek, "Müşteri, her zaman gönül rahatlığıyla gelip Koçtaş'tan alışveriş yapabilsin istiyoruz. Şu an Türkiye'deki Koçtaş kartlı müşterilerimiz 2 milyonu geçmiş durumda. Bu yıl mağaza sayımızı 37'ye çıkarıp, geçen yıl 800 milyon lira ile kapattığımız ciroda 1 milyar lirayı görmeyi istiyoruz" dedi.

    Yüzde 15 ithal, yüzde 85 yerli

    Koçtaş'ta 22 kategoride, 40 bin çeşit ürün sunulduğunu, çiçekten çimentoya halkın tüm beklentilerine cevap vermeye çalıştıklarını belirten Özpamukçu, "Koçtaş'taki marka yoğunluğu hiçbir oyuncuda söz konusu değildir. Ürünlerimize baktığımızda yüzde 15'e yakını ithal grupken, yüzde 85'i yerli tedarikçilerden. Bu sayede sadece ekonomiye ve istihdama değil KOBİ'lerin gelişimine de katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

    Her sektörde olduğu gibi organize perakende sektöründe de yoğun bir rekabetin söz konusu olduğunu ifade eden Özpamukçu, "Sektörlerdeki rekabet tüketici için her zaman gerekli, yeter ki haksız rekabetin en önemli nedeni kayıtdışılık olmasın. Kayıtlı çalışanla hiçbir zaman sorunumuz olmaz. En iyi ürünü en iyi fiyata sunan kazansın istiyoruz" dedi.

    Özpamukçu, uzun bir süredir gündemde bulunan Perakendecilik Yasası'na da değinerek, bu konuda birden fazla yasa tasarısı hazırlandığını ancak, hiçbirinin sonuçlanmadığını belirterek, bu konuda tek bir yasa tasarısı hazırlanıp ilgili tarafların görüşünün alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow