hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez'den olağanüstü faiz hamlesi

    Merkezden olağanüstü faiz hamlesi
    expand

    Merkez Bankası, piyasaları ters köşeye yatırdı. Hiç beklenmedik bir anda şok faiz indirimi yapan Merkez Bankası'nın açıklamasıyla kur bir anda fırladı. Sabah saatlerinden itibaren 1.69 seviyesinde seyreden dolar kuru açıklamayla birlikte 1.73 seviyesine çıktı.

    Merkez'in 'gerekirse döviz satarım' tehdidi de piyasaları sakinleştirmeye yetmedi.

    Merkez Bankası'nı faiz artırmaya zorlamak isteyen büyük yatırımcılara faiz indirimi şoku saat 12.00'de açıklandı.

    Para Politikası Kurulu'nun 5 yıl sonra yaptığı ilk ara toplantıdan beklenmedik bir faiz indirimi kararı çıktı.

    Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 6.25'ten yüzde 5.75'e düşürdü. Halbuki bütün yatırımcılar faizlerin önümüzdeki yıla kadar sabit kalmasını bekliyordu. Hatta özellikle yabancı yatırımcılar Merkez'in bir an önce faiz artırımına gitmesini istiyordu.

    Ancak Merkez Bankası, özellikle Avrupa ülkelerindeki krizin ekonomiyi aşırı soğutma riskine karşı 'ölçülü bir indirime gidiyorum' dedi.

    Kararın açıklanmasıyla birlikte bankalararası piyasada kur bir anda tırmanmaya başladı. Karar açıklandığı sırada 1.69 seviyesinde olan kur kısa bir sürede 1.73'e yükseldi.

    Bu arada gecelik borçlanma faiz oranı da yüzde 1.50'den yüzde 5'e yükseltildi. Buna göre, gecelik borç alma ve verme oranları arasındaki makas 7.5 puandan 4 puana geriledi. Ancak bu karar beklendiği için piyasalar üzerinde herhangi bir etkisi olmadı.

    Borç verme faiz oranı yüzde 9, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutuldu.

    Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde de Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00 - 17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12 düzeyinde sabit tutuldu.

    Merkez döviz satışına başlıyor


    Öte yandan Merkez Bankası yarından itibaren gerek gördüğü günlerde döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanmasına karar verdi.

    Merkez Bankası, en son 2 Nisan 2009 tarihinde döviz satım ihalesi yapmış ve 3 Nisan 2009 tarihi itibarıyla ihaleleri durdurmuştu. Banka, 10 Mart-2 Nisan 2009 arasında günlüğü 50 milyon dolardan toplam 18 ihalede 900 milyon dolar döviz satmıştı.

    Döviz arzının döviz talebine kıyasla arttığı dönemlerde döviz alım ihaleleri düzenleyen Merkez Bankası, 25 Temmuz 2011 tarihi itibariyle döviz alım ihalelerini durdurmuştu.

    Banka, "2011 Yılı Para ve Kur Politikası" duyurusunda belirtildiği üzere döviz rezervi birikimine 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren günlük 50 milyon ABD doları satın alınarak devam etmişti.

    Sermaye akımlarında gözlenen yavaşlama dikkate alınarak, günlük döviz ihalelerinde alımı yapılacak tutar, 31 Mayıs 2011 tarihinden itibaren 50 milyon dolardan 40 milyon dolara düşürülmüştü. Tutar, 29 Haziran'da 30 milyon dolara indirilmiş, 25 Temmuz'da da alım ihalelerine ara verilmesi kararlaştırılmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow