hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sivas bir testi daha geçemedi!..

    Sivas bir testi daha geçemedi..
    expand

    Yılan hikayesine dönen Sivas katliamı davasında bir skandala daha imza atıldı. Geçen temmuzda ölen ve gizlice gömülen firari sanık Cafer Erçakmak'a yapılan DNA testinin babalık testi olduğu ortaya çıktı.

    Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te ateşe verilen Madımak Oteli'ndeki katliamın firari altı sanığının zamanaşımından faydalanıp faydalanmayacağı netleşmezken, geçen temmuz ayında Sivas'ta ölen ve gizlice gömülen firari sanık Cafer Erçakmak'a ise kimlik tespiti testi yerine babalık testi yapıldığı anlaşıldı.

    Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 2. Sivas Davası'nın dünkü duruşmasında, zamanaşımı düğümünün çözülmesi bekleniyordu. Ancak olmadı. Müşteki avukatı Şenal Sarıhan, Cafer Erçakmak'ın kimliğini belirleyecek DNA testi için Erçakmak'ın oğlu Ergün ve eşi Nuran Erçakmak'tan kan ve doku örneği alındığını belirterek, "Bir kişinin eşiyle DNA bağı olmaz. Bu durumda karar verilirse dosya üzerindeki kuşku devam edecektir. Bu sebeple Cafer Erçakmak'ın annesi veya kardeşleriyle DNA'sı karşılaştırılmalı" dedi.

    Savcı Hakan Yüksel, haziran ayındaki duruşmada, firari sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu hakkındaki davanın 15 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu için düşürülmesini, 1 numaralı sanık Cafer Erçakmak'ın dosyasının da ayrılmasını  talep etmişti.

    Savcı Yüksel, dünkü duruşmada zamanaşımı talebinde ısrar etti, Cafer Erçakmak için yeni DNA raporu istemine de karşı çıktı. Mahkeme heyeti Erçakmak için doğru testin yapılması ve dosyadaki diğer eksiklerin giderilmesi için duruşmayı 13 Mart 2012'ye erteledi. Erteleme kararı, Şenal Sarıhan'ı umutlandırdı. Sarıhan, 'Duruşmanın ertelenmesi olumlu. Artık zamanaşımı ile ilgili yasal bir düzenleme yapılmalı' dedi.

    CHP'den zamanaşımı atağı

    CHP  ''Acil Demokrasi Paketi'' kapsamında bazı suçlarda zaman aşımının kaldırılmasını öngören kanun teklifi hazırladı.

    Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan,  TBMM'-deki basın toplantısında, hazırlanan teklif hakkında bilgi verdi. Tarhan, TBMM Başkanlığına bugün sunacakları yasa teklifinin, geçmişte halka büyük acılar yaşatan faili meçhul cinayetlerin faillerinin yakalanması ve cezalandırılması için yol açıcı olacağını söyledi. Tanrıkulu da 'Biliyorsunuz, Sivas davasının zamanaşımına uğraması riski var. Teklifimize göre, kasten öldürme, işkence, ağırlaştırılmış işkence ve çocuklara cinsel istismar suçlarında zamanaşımı hükümlerinin uygulanmaması öngörülüyor'' dedi.

    Duruşma sonrası arbede

    Bu arada Avukat Sarıhan, duruşma sonrası duruşmayı izleyenler adına gazetecilere açıklama yaparken Akit Gazetesi muhabiri 'Sivas'ta 35 kişi öldü, dediniz; oysa 37 kişi öldü.  Olayın aydınlatılması açısından o iki kişinin katillerinin de bulunması gerekmez mi'' diye sordu.

    Sarıhan, ''Tabii ki o da devletin sorumluluğundadır'' yanıtını verdi. Aynı muhabir 'Ölenler arasında Hollandalı bir kişi de vardı. Bu kişinin ne işi vardı Sivas'ta'' diye devam edince tartaklandı. Polis, Akit muhabirini, polis otosuna bindirerek olay yerinden uzaklaştırdı.

    Suna Öztaşdönderen / Akşam
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow