hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'de "İstanbul Senfonisi"

    İzmirde İstanbul Senfonisi
    expand

    İstanbul için yazılan ilk senfoni olan "İstanbul Senfonisi", İzmir'de Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde seslendirildi.

    Türkiye'de tüm konservatuvarlardan seçilen 100 genç müzisyenden oluşan Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası, şef Gürer Aykal yönetiminde İzmirlilere bir konser verdi.

    Ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say'ın da katıldığı konserin ilk bölümünde Say, Çaykovksi'nin 1 numaralı piyano konçertosunu çaldı.

    İkinci bölümde ise Say'ın Konzerthoaus Dortmund tarafından ısmarlanan İstanbul Senfonisi seslendirildi. Bu bölüm öncesinde şef Gürer Aykal'ın sorularını yanıtlayan Say, İstanbul Senfonisi fikrinin Almanlar'dan gelmesinin çok ilginç olduğunu, bu fikrin kendisinin de hoşuna gittiğini belirtti.

    Dünyada bazı şehirler üzerine yazılmış eserler bulunduğunu, eserlerin o şehri özellikleriyle anlattığını kaydeden Say, İstanbul üzerine daha önce böyle bir eser hazırlanmadığını ifade etti.

    Eserin İstanbul'un 7 tepesine atfen 7 bölümden oluştuğunu, bölümlerin her birinin bir hikayesinin bulunduğunu anlatan Say, her bölümün bir film müziği algısı da yaratabildiğini kaydetti.

    Senfoninin 1930-40'lı yılların romantik İstanbul'u ile başladığını, oradan hayallere dalarak kent tarihinin en hareketli günü olan 1453'e, fetih günlerine ulaştığını belirten Say, ikinci bölümde kendisini çok etkileyen tarikatlardaki zikir müziğinin izlerinin hissedildiğini söyledi.

    İstanbul Senfonisi'nde senfoni orkestralarında alışık olunmayan ney, kanun, kudüm ve darbukanın da kullanıldığını ifade eden Say, Burcu Karadağ'ın üflediği neyin İstanbul'un Türk ve Osmanlı yönlerini yansıttığını kaydetti.

    Türkiye senfonisi esprisi

    Şef Gürer Aykal'ın, "Bu başarıdan sonra sana Türkiye'de de bir senfoni ısmarlanır herhalde" sorusu üzerine Say'ın, "2023 yılında" diye yanıt vermesi salonda gülüşmelere neden oldu.

    Say, Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası'nı çok iyi bulduğunu, 3 günlük çalışmada genç müzisyenlerin büyük yol aldığını ve profesyonel orkestralara yetiştiğini kaydetti.

    Fazıl Say, eserinin seslendirilişini izleyici koltuğundan takip etti. Neyde Burcu Karadağ, vurma sazlarda Aykut Köselerli ve kanunda Hakan Güngör'ün eşlik ettiği orkestranın seslendirdiği İstanbul Senfonisi'ni izleyenler uzun süre ayakta alkışladı.

    Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası'nın Yaşar Üniversitesi sponsorluğunda yürüttüğü Ege çalışmaları kapsamında 25 Ağustos Soyer Kültür Sanat Fabrikası'nda da bir konser vereceği belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow