hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ölümcül bakteride şüpheler bu restoranın üzerinde

    Ölümcül bakteride şüpheler bu restoranın üzerinde
    expand

    Almanya’dan sonra 10 Avrupa ülkesi ve ABD’de görülen, şimdiye kadar 19 kişinin ölümüne neden olan EHEC bakterisinden ilk etkilenen 17 kişinin Lübeck kentindeki bir restoranda yemek yediği ortaya çıktı.

    Alman kanalları, EHEC’in ilk olarak ülkenin Danimarka sınırındaki Lübeck şehrinde bulunan bir restorandan yayıldığını 12-14 Mayıs tarihlerinde görüntüleri yayınlanmayan restoranda yemek yiyen 17 kişide EHEC virüslerinin tespit edildiğini, bu kişilerden birinin kısa süre içinde öldüğünü yazdı.

    Bu restorana gelen malzemelerin inceleneceği açıklandı. Focus Dergisi'nin haberinde, ilk vakanın Hamburg Üniversitesi Hastanesi’nde, bu kentte 6-8 Mayıs’ta yapılan ve birçok ülkeden 1.5 milyon kişinin geldiği müzik festivalinden bir hafta sonra görüldüğüne dikkat çekilirken, araştırmalar bu yöne de kaydırıldı. Robert Koch Enstitüsü, bunun üzerine Hafengeburtstag festivaliyle ilgili inceleme başlattı.

    Almanya'da Hamburg Eyaleti Sağlık Bakanlığı ise Focus dergisinin, ölümlere neden olabilen EHEC bakterisinin kaynağının, geleneksel olarak her yıl mayıs ayında Hamburg'da düzenlenen bir festival olduğu haberini doğrulamadı.

    Eyalet Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hartmut Stienen, Alman Haber Ajansı'na (DPA) yaptığı açıklamada, salgın hastalıklar konusunda çalışan Robert Koch Enstitüsü'nün, EHEC bakterisinden kaynaklanan hastalığa yakalananların çoğunun Hamburg'da görüldüğü açıklamasının doğru olmadığını belirtti.

    Biyogaz tesisleri de şüpheli

    Almanya'da bazı laboratuvar uzmanları, EHEC bakterisinin, biyolojik geri dönüşümde en etkin sistem olan biyogaz üretim tesislerinden kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

    Restoran iddiası

    Bu arada Lübeck kentinde yayımlanan "Luebecker Nachrichten" gazetesi, EHEC bakterisinin bu kentteki bir restorandan yayılmış olabileceğini belirterek, restoranda yemek yedikten sonra 8 kadın ile 1 çocuğun rahatsızlandığını yazdı.

    "Ellerinizi yıkayın"

    Hamburg Kan Bağış Merkezi'nin Başkanı Lutz Schmidt, EHEC tedavisi için daha fazla kana ihtiyaç duyduklarını belirterek herkesi kan bağışına davet etti. Fransa'da bulunan Maisons- Alfort Üniversitesi'nden Prof. Dr. Vincent Carlier, ölümcül EHEC virüsünden korunmak için alınacak en iyi önlemin düzenli olarak elleri yıkamak olduğunu, sebzelerin sirke damlatılmış suda bir süre beklenmesini önerdi.

    Öte yandan Berlin’de açıklama yapan Dr. Klaus-Dieter Zastrow, EHEC’in teröristler tarafından bir biyolojik silah olarak yaratılmış olabileceğini öne sürdü. Dr. Zastrow, “Son yapılan açıklamalarda ineklerde bu bakteriye rastlanılmadığı belirtildi. Bu durum laboratuvarlarda üretilmiş yapay bir bakteri olma ihtimalini akla getiriyorö dedi.

    Federal İçişleri Bakanlığı ise bu aşamada biyolojik silah olduğuna ilişkin kanıt bulunmadığını açıkladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow