hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Minik Timur'a acil kök hücre aranıyor

    Minik Timura acil kök hücre aranıyor
    expand

    Antalya'da, kan kanseri olan 3.5 yaşındaki Timur Karabudak için dünyadaki tüm kemik iliği bankalarına 'acil' koduyla "Kök hücre aranıyor" mesajı geçildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Babası Türk, annesi Rus olan Timur, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dünyaya geldi. 1.5 yaşına kadar hiçbir hastalık belirtisi göstermeyen minik Timur'un vücudunda 2 yıl önce kızarıklıklar oluşmaya başladı. Yapılan biyopside kan kanseri olduğu belirlenen Timur Karabudak için kemoterapi tedavisine başlandı. 4'üncü kür sonunda kan hücreleri sayısında büyük düşüş görülen küçük çocuk için acil ilik nakli yapılması kararı alındı.

    Anne ve baba farklı uluslardan olduğu için aile içi tarama yapılamaması ve kardeşi de olmaması üzerine Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları- Hematoloji Servisi, dünyadaki bütün kemik iliği bankalarına 'acil' koduyla "Kök hücre aranıyor" mesajı geçti.

    Tüm dünyada aranıyor

    Tedaviyi yürüten Doç. Dr. Alphan Küpesiz, tüm dünyada kök hücre aradıklarını söyledi. Doç. Dr. Küpesiz, "Yüzde 75- 80 olasılıkla bulunacağına inanıyoruz. Hastamız 17 kilogram olduğu için kordon kanı (kök hücre nakli) ya da sağlıklı bir vericiden kemik iliği nakli düşünüyoruz" dedi.

    Timur Karabudak'ın annesi 34 yaşındaki Ekaterina Karabudak, yaşadıklarını şöyle anlattı:
    "Timur, 1.5 yaşına kadar hiçbir hastalık belirtisi göstermedi. Fakat birden vücudunda kızarıklıklar oluşmaya başladı. Deri hastalıkları uzmanına götürdük. Genel Cerrahi doktorları ile görüşülüp biyopsiye karar verildi. 'Alerjiye bağlı hastalık' teşhisi konuldu ve geçebileceği söylendi. 4 Mart 2010'da yüksek ateş ve halsizlik şikayeti ile AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne geldik. Bu kez kan kanseri teşhisi konuldu. Hemen yatışı yapıldı. Kemoterapi tedavisine başlandı. Şimdi ilik nakli yapılması gerektiğini öğrendik. Timur acil ilik nakli olursa yeniden hayata tutunacak, yoksa yavrumu kaybedeceğiz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow