hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte şike iddianamesi...

    İşte şike iddianamesi...
    expand

    Futbolda şike iddialarına ilişkin özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nca bir yıldır yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcı Mehmet Berk’in hazırladığı iddianamede 1 numaralı sanık; örgüt yöneticiliği ile suçlanan Olgun Peker oldu. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım haksız ekonomik çıkar sağlamakla, 14 futbolcu şike girişiminde bulunmakla suçlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddianame, özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

    Mahkeme iddianameyi inceleyerek, önümüzdeki günlerde kabulü ya da iadesi yönünde bir karar verecek.

    İddianame'nin detayları ise şöyle:

    - Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 6 kez nitelikli dolandırıcılık, 4 kez şike, 3 kez de teşvik ile de suçlanıyor. Aziz Yıldırım iddianamede haksız ekonomik çıkar sağlamak için örgüt kurmakla suçlanıyor.

    - 83 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Bu isimler arasında Emre Belözoğlu, Melih Gökçek, Mahmut Özgener, Sinan Engin, Yılmaz Vural ve Erman Toroğlu gibi isimler var.

    - İddianamede 10 müşteki var, Türkiye Futbol Federasyonu da de müştekiler arasında.

    - Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Göksel Gümüşdağ şike anlaşması yapmakla suçlanıyor

    - İddianamede Aziz Yıldırım'a bağlı faaliyet gösteren 19 kişi anlatılıyor, Olgun Peker'e bağlı ise 13 şüpheliden bahsediliyor.

    - İddianamede 7 takım yer alıyor: Fenerbahçe, Beşiktaş, Mersin İdman Yurdu, Manisaspor, Trabzonspor, Sivasspor, Girensupor ve İstanbul BŞB.

    - İddianamede daha önce yöneticileri sorgulanan Galatasaray Kulübü ile ilgili herhangi bir suçlamada bulunulmuyor.

    - İddianamede 14 futbolcu yer alıyor. Serdar Adalı ve Tayfur Havutçu şikeyle, Sadri Şener ile Nevzat Şakar teşvikle suçlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki şimdi ne olacak?

    İddianame Başsavcı Vekili Fikret Seçen’in onayından geçerse, Aziz Yıldırım ve Olgun Peker’in de arasında bulunduğu bazı sanıklar yönünden suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üye olmak iddiasıyla ceza isteminde bulunulduğu için özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilecek.

    Özel yetkili ağır ceza mahkemesi de 15 günlük süre içinde yapacağı incelemenin ardından, iddianameyi kabul ya da reddettiğine ilişkin kararını açıklayacak.

    6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da yapılan düzenlemelerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmaması nedeniyle iddianamedeki şike suçuna ilişkin ceza istemi, yasanın düzenleme yapılmadan önceki haline göre yapıldı. Mevcut kanunda, şike suçunu işleyen bir kişinin 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow