hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İddianamede kimin için kaç yıl hapis isteniyor?

    İddianamede kimin için kaç yıl hapis isteniyor
    expand

    16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen şike iddianamesinde Aziz Yıldırım için 147 yıla kadar, Bülent Uygun için 40 yıl, Emenike için 12 yıl, İbrahim Akın için 30 yıl, Sadri Şener için 18 yıl, Tayfur Havutçu için 12 yıl hapis cezası isteniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddianamede, eski Giresunspor Kulübü Başkanı olduğu belirtilen Olgun Peker'in, "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla silahlı suç örgütü kurup yönetmek", "dolandırıcılık", "yağma", "rüşvet", "şike", "konut dokunulmazlığını ihlal etmek", "mala zarar vermek", "tehdit", "resmi belgede sahtecilik" ve 'özel belgede sahtecilik" suçlarından 73 ile 150 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

    Aziz Yıldırım'a 54 ila 147 yıl arası

    Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın, "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurup yönetmek" suçundan 2 ile 6 yıl arasında hapis
    cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Yıldırım'ın, 21 Şubat 2011'deki Manisaspor-Trabzonspor, 26 Şubat 2011'deki Fenerbahçe-Kasımpaşa, 7 Mart 2011'deki
    Gençlerbirliği-Fenerbahçe, 9 Nisan 2011'deki Eskişehirspor-Fenerbahçe maçlarında şike yapılması ile 6 Mart 2011'deki Bursaspor-İstanbul Büyükşehir Belediyespor ve
    20 Mart 2011'deki Gençlerbirliği-Trabzonspor maçlarında teşvik primi verilmesi eyleminden dolayı suç tarihi itibariyle yürürlükte bulunan, lehine olan 2 ile 7 yıl arasında hapis cezası öngören TCK'nın 158. maddesi uyarınca her eylem için ayrı ayrı cezalandırılması talep edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aziz Yıldırım'ın 1 Mayıs 2011'de oynanan İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Fenerbahçe maçı, 8 Mayıs 2011'deki Kardemir Karabükspor-Fenerbahçe maçı, 15 Mayıs 2011'deki Fenerbahçe-Ankaragücü maçı ve 22 Mayıs 2011'deki Sivasspor-Fenerbahçe maçlarında şike yapılması eylemi nedeniyle 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 7,5 ile 18 yıl arasında hapis cezası öngören 11. maddesinin 1. ve 4. fıkrası ile C bendi uyarınca 4 kez cezalandırılması istenen iddianamede, Yıldırım'ın 17 Nisan 2011'de oynanan Trabzonspor-Bursaspor, 22 Nisan 2011'de oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor ve 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzonspor-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçlarında teşvik primi verilmesi eylemine uygun olan 6222 sayılı Kanunun 3,5 ile 9 yıl arasında hapis cezası öngören 11. maddesinin 1. ve 4. fıkrası ile C bendi ve 5 maddesi uyarınca 3 kez cezalandırılması istendi.

    İddianamede, Yıldırım'ın, "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurup yönetmek", "dolandırıcılık", "şike" ve "teşvik primi vermek" suçlarından toplam 54 ile 147 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

    Fenerbahçe yöneticilerine istenen cezalar

    Aziz Yıldırım tarafından kurulan örgüte üye olduğu iddia edilen Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu'nun da "suç örgütüne üye olmak", "dolandırıcılık", "şike" ve "teşvik primi vermek" suçlarından 21 ile 55 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, benzer suçlamalara ilişkin olarak Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri İlhan Ekşioğlu'nun 45 ile 126 yıl, Alaeddin Yıldırım'ın 15 ile 37 yıl, Fenerbahçe Spor Kulübü Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan'ın 36 ile 101 yıl, Fenerbahçe Spor Kulübü Amatör Şubeler Koordinatörü Cemil Turan'ın 20 ile 50 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Göksel Gümüşdağ'a 21 yıl

    Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ'ın İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulübü Başkanı olduğu dönemde, Aziz Yıldırım liderliğinde şike ve teşvik primi faaliyetlerinde bulunan suç örgütüne, federasyon başkanlığı adaylığı sürecinde Yıldırım'ın desteğini alabilme adına, bilerek ve isteyerek yardım ettiği öne sürülen iddianamede, Gümüşdağ'ın bu kapsamda başkanı olduğu takımın maçı kaybetmesi yönünde girişimlerde bulunmaktan çekinmediği ve Fenerbahçe-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçında yapılan şike eylemine iştirak ettiği iddia edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddianamede, Gümüşdağ'ın bu nedenlerle "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulan suç örgütüne üye olmak" ve "şike" suçlarından 8 ile 21 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

    Tayfur Havutçu, Serdar Adalı ve Trabzonspor yöneticileri

    Beşiktaş Jimnastik Kulübü yöneticisi Serdal Adalı'nın "şike" suçundan 7,5 ile 18 yıl arasında, teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun aynı suçlamaya ilişkin 5 ile 12 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in "teşvik primi verme girişiminde bulunmak" suçundan 6 ile 16 yıl, Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar'ın "teşvik primi verme girişiminde bulunmak" ve "tehdit" suçlarından 5 ile 13 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

    Mecnun Odyakmaz ve Bülent Uygun

    Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın da "örgüt üyesi olmak" ve "şike" suçlarından 6 ile 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, sözleşmeleri fesh edilen Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un 15 ile 37 yıl arasında, sportif direktörü Ümit Karan'ın da 5 ile 16 yıl arasında hapse çarptırılmaları istendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim ve İskender

    Futbolcu İbrahim Akın'ın "şike" ve "teşvik primi" suçlarından 12,5 ile 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, futbolcu İskender Alın'ın da benzer suçlamalara ilişkin 7,5 ile 18 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörüldü.

    Serdar Kulbilge, Mahmut Boz ve Murat Şahin

    Futbolcu Serdar Kulbilge'nin "dolandırıcılık" suçundan 4 ile 14 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, futbolcular Mahmut Boz ve Murat Şahin'in de aynı suçlamaya ilişkin 2 ile 7 yıl hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

    Emenike, Mehmet Yıldız, Sercan Yıldırım ve diğer futbolcular

    Emmanuel Emenike, İlhan Çelikay, Korcan Çelikay, Mehmet Yıldız ve Mustafa Ulaş Ortakaya hakkında "şike" suçundan 5 ile 12'şer yıl arasında hapis cezası istenen iddianamede, Gökçek Vederson, Sercan Yıldırım ve Sezer Öztürk'ün de "teşvik primi" suçlamasına ilişkin 2,5 ile 6'şar yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

    İddianamede, diğer sanıkların da benzer suçlamalara ilişkin 1 ile 51 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.

    Yıldırım’ın suçlandığı maçlar şunlar:

    “1- 21 Şubat 2011 günü oynanan Manisaspor-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.

    2- 26 Şubat 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Kasımpaşa maçında şike yapılması

    3- 6 Mart 2011 günü oynanan Bursaspor-İBB spor maçında teşvik pirimi verilmesi.

    4- 7 Mart 2011 günü oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçında şike yapılması.

    5- 20 Mart 2011 günü oynanan Gençlerbirliği-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.

    6- 9 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.

    7- 17 Nisan 2011 günü oynanan Trabzonspor-Bursaspor maçında teşvik pirimi verilmesi.

    8- 22 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.

    9- 1 Mayıs 2011 günü oynanan İBB Spor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.

    10- 8 Mayıs 2011 günü oynanan Karabük -Fenerbahçe maçında şike yapılması.

    11- 15 Mayıs 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü maçında şike yapılması.

    12- 15 Mayıs 2011 günü oynanan Trabzonspor-İ.B.B Spor maçında teşvik pirimi verilmesi.

    13- 22 Mayıs 2011 günü oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow