hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Baro başkanlarından toplu mezarlar atağı

    Baro başkanlarından toplu mezarlar atağı
    expand

    Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Baro Başkanları Toplantısı'nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede toplu mezarlar ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması hususunda baroların sürece etkin katılımının sağlanması gerektiği belirtildi.

    Kars-Ardahan Bölge Barosunun ev sahipliğinde Kars Kent Konseyi binasında 19 Şubat'ta düzenlenen toplantıya katılan 26 baro tarafından alınan kararların açıklandığı sonuç bildirgesinde, şöyle denildi:

    "Türkiye'nin gereksinim duyduğu demokratik, sivil, yeni bir anayasanın yapılması zorunlu olup yeni anayasanın çoğulcu ve katılımcı yöntemle oluşturulması, bunun için de yüzde 10 seçim barajının kaldırılarak temsilde adaletin sağlanması şarttır. Türkiye'deki etnik, dini, mezhepsel ve cinsiyet farklılıkları dahil tüm kesimlerin beklentilerine cevap veren bir anayasanın oluşturulabilmesi için düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılması zorunludur.

    Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin devamı olan CMK 250. Madde ile Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri kaldırılmalıdır. Keza bu özel yetkili mahkemeler adil yargılanma hakkına ve tabii hakim ilkesine aykırı olup yargıda çift başlılık yaratmaktadır."

    Toplu mezarlar ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması hususunda baroların sürece etkin katılımının sağlanması ve araştırma sürecinde meydana gelebilecek hukuksuzlukların barolar tarafından takip edilmesi gerektiği belirtilen bildirgede, şunlar kaydedildi:

    "Ana dilde savunma hakkının aslında savunma hakkının olmazsa olmazı olduğu, kişinin kendini hangi dilde daha iyi ifade edebiliyorsa o dilde ifade etmesi gerektiği, bu husustaki taleplerin bireyin doğuştan gelen hakkı olduğu tartışmasızdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu yönlü kararına vurgu yapan Hakkari Ağır Ceza Mahkemesinin ana dilde savunmaya imkan sağlayan son kararının diğer mahkemelerce de örnek alınması gerekmektedir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow