hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara, KKTC'de tasarruf politikasında kararlı

    Ankara, KKTCde tasarruf politikasında kararlı
    expand

    Ankara Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde gelir dağılımını dengelemekte kararlı. Bunun için hazırlanan ekonomik programdan taviz verilmeyecek. Temel hedef ise, 'katkıyı kısıtlamak değil, emeğe göre gelir elde edilmesini sağlamak' olarak açıklanıyor. Türkiye, KKTC yönetimine daha fazla para vermenin de artık kötülük olacağı görüşünde.

    Ada'nın Kuzey kesiminde başlayan eylemler ve o eylemlerin ardından gerilen KKTC-Türkiye ilişkileri.

    Ankara artık KKTC'de uygulanacak ekonomik programdan taviz vermeyecek, kararlı ve sağlam duracak. Tasarruf politikalarını KKTC yönetimiyle bir bir hayata geçirecek.

    Türkiye, Ada'ya gönderilen kaynağın dağılımdaki eşitsizliğinden çok rahatsız. Yetkililer, "Madem Türkiye kaynak gönderiyor bundan 285 bin KKTC vatandaşı faydalansın. Pasta sadece kamudaki 30 bin kişiye kalmasın. KKTC'ye daha fazla para vermek kötülük olur" dedi.

    Türkiye'nin amacı KKTC'ye verilen kaynakta kısıntı yapmak değil. Ama emeğe göre, gelir elde edilmesini sağlayacak bir sistemi kurmak.

    Çünkü KKTC'de 2010 yılında kişi başına düşen yıllık gelir ortalama 12 bin 794 dolardı.

    Kamuda çalışanlar ayda ortalama 3 bin 200 lira, kamu emeklileri ise 4 bin 200  lira aldı.

    Oysa özel sektörde ortalama maaşlar 2 bin liranın altında. Özel sektörden emekli olanların aldıkları para ise bin 600  lira. Asgari ücret de KKTC'de Türkiye'nin 2 katı.

    Türkiye işte bu dağılımı düzene sokmak istiyor. Bunun için Türkiye'nin önerileriyle KKTC yönetimi 3 önemli yasa taslağını Bakanlar Kurulu'ndan geçirdi. Sosyal güvenlik, kamu finansmanı ve özelleştirme...

    Bu yasa tasarıları henüz Meclis'ten geçmedi. Ama 2011 yılı için yasaların çıkması bekleniyor. Ankara sonuna kadar gitmekte de kararlı.

    Kaynaklara göre, yaşanan protestolar Ankara'da rahatsızlık yarattı ama bir taraftan da Türkiye bu tepkilere hazırdı. Çünkü yetkililere göre, Türkiye'den seçim arifesinde bir şeyler koparma ihtiyacı olur...
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow