hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyaz esareti anlattılar

    Beyaz esareti anlattılar
    expand

    Ovit Dağı geçidine dün çığ düşmesi sonucu mahsur kalan 15 kişi, 8.5 saatlik çalışmanın ardından kurtarıldı. Mahsur kalanlar yaşadıklarını CNN TÜRK'e anlattı. Yoğun kar yağışı nedeniyle Erzurum'da eğitime bir gün ara verildi.

    İl Kriz Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, yoğun kar yağışı ve tipi yüzünden Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerindeki ilköğretim okulları ile liseler, 13 Nisan Çarşamba günü tatil edildi.

    Ovit'te mahsur kalanlar kurtarıldı

    Rize'nin İkizdere ilçesini Erzurum'un İspir ilçesine bağlayan 2 bin 600 rakımlı Ovit Dağı geçidinde dün öğle saatlerinde çığ düştü.

    Kurtarma ekipleri kapanan yolda mahsur kalan 15 kişiye 8.5 saat süren çalışma sonucu ulaşabildi.

    Öğle saatlerinde Biberoğlu yaylası mevkiinde birbirine yakın iki ayrı yere çığ düştü. 4 araçta 15 kişi mahsur kaldı. 7 kişi ise yolda kalan araçlarını bıraktıktan sonra yürüyerek bir köye sığındı.

    Bölgeye, Ovit Dağı karayolları şantiyesinden paletli kar araçları, iş makineleri ve rize'den sivil savunma ve kurtarma ekipleri gönderildi. Her ihtimale karşı olay yerine ambulanslar da sevk edildi.

    Kurtarma ekipleri mahsur kalan kişilere 7 saatlik çalışma sonucu ulaşabildi.

    15 kişi kurtarma ekipleri ile birlikte 45 dakikalık yürüyüşün ardından Sivrikaya köyüne getirildi.

    Burada kahvehanede çay içerek dinlenen 16 kişi İkizdere sağlık merkezinde kontrolden geçirildi.

    Yol açma çalışmaları ertelendi

    Ovit Dağı'nda mahsur kalanların kurtarılmasının ardından bölgedeki yol temizleme çalışmalarına, bugün sabah saatlerinden itibaren devam edildi.

    Dün gece, yol temizleme çalışması yaparken çığ düşmesi nedeniyle mahsur kalan ve sabaha karşı kurtarılan 5 kişi de bu sabah yapılan çalışmalara katıldı.

    Ekipler, öğle saatlerine kadar yaptıkları çalışmanın ardından, muhtemel çığ tehlikesine karşı çalışmalara ara verdi. Yol açma çalışmalarına pazartesi günü başlanacağı belirtildi.

    Öte yandan bölgede araçları bulunan kişiler, Ovit Dağı'na gelerek araçları almak istedi. Ancak yetkililer, yeni bir çığ tehlikesine karşı buna izin vermedi. Bölgede bulunan araçların gelecek hafta alınabileceği belirtildi.

    Bölgede zaman zaman küçük çaplı çığlar meydana geldiği bildirilirken, araçların geçişine Karayolları Çamlık Bakımevinden itibaren izin verilmiyor.

    Bu arada dün yol açma çalışmalarına katılmak üzere getirilen ve taşıyıcı araçtan indirilirken devrilen iş makinesi de diğer iş makinelerinin yardımıyla kaldırıldı.

    Rize-Erzurum karayolunun İyidere ilçesinde Hazer Mahallesi mevkisine de Ovit Dağı yolunun kapalı olduğuna dair uyarı tabelası konuldu.

    Ovit Dağı'nda dün sabah saatlerinde etkili olan kar yağışı sonucu çığ meydana gelmiş, bölgede çok sayıda araçta toplam 26 kişi mahsur kalmıştı. Mahsur kalanların 11'i ilk etapta, diğerleri de akşam saatlerinde kurtarılmıştı.

    Yaşadıklarını CNN TÜRK'e anlattılar


    Mahsur kalanlar yaşadıkları korku dolu anları CNN TÜRK'e anlattılar:

    "Korkudan insanlar ne yapacağını şaşırdı. Nereye bakacağımızı bilmiyoruz, dağda hiçbir yer görünmüyor. 112'den ulaştık devletin yetkililerine."

    "Çığ geldi. Otobüsün arkasından arabanın gövdesine vurdu, panik yaptık. 112'yi aradık. Bize erken ulaştılar. Allah razı olsun, çok iyi oldu."

    Köy yolları ulaşıma kapandı

    Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 711 köy yolu ulaşıma kapandı.

    Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerine göre, Balkanlar'dan gelen yağışlı ve soğuk havanın etkisi altına giren Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı ve tipi aralıklarla etkisini sürdürüyor.

    Bölge illerinden Erzurum'da 508, Erzincan'da 115, Muş'ta 45, Ardahan'da 33 ve Kars'ta 10 olmak üzere toplam 711 köy yolu kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.

    İl Özel İdare Müdürlüğüne bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

    Karla mücadele ekipleri, yol açma çalışmalarının yanı sıra ulaşımın sağlanamadığı köylerden durumu ağır olan hastalara da yardım eli uzatıyor.

    Erzurum'da son 24 saat içinde 2 hasta, İl Özel İdare Müdürlüğü ve 112 Acil Servis ekiplerince hastanelere yetiştirildi.

    Etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle son 24 saat içerisinde yolda mahsur kalan, Çat-Karlıova karayolunda 50, Erzurum-Kop karayolunda 20, Pasinler-Narman karayolunda ise 6 araç kurtarıldı.

    Soğuk havanın etkisiyle buzlanma görülen kent merkezlerinde de belediye ekiplerince karla mücadele çalışması yapılıyor. Son yağan karla birlikte kar kalınlıkları, Erzurum kent merkezinde 23, Ardahan'da 16 santimetre olarak ölçüldü.

    Erzurum eksi 11 derece

    Kar yağışının ardından bölgede hava sıcaklıklarında da önemli bir düşüş oldu. Bölgede gece ölçülen en düşük hava sıcaklıkları Erzurum'da eksi 11, Kars'ta eksi 5, Ağrı'da eksi 3 ve Erzincan'da eksi 2 derece olarak ölçüldü.

    Soğuk havanın etkisiyle çatılarda da uzunluğu bir metreyi bulan buz sarkıtları oluştu.

    Meteoroloji yetkilileri, bölgede soğuk havanın etkisini sürdüreceği, bölgenin kuzey kesimlerinde Cuma gününden itibaren yeni yağışlı havanın etkisi altına gireceğini bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow