hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Köşk'teki Gül-Demirtaş zirvesi iptal!

    Köşkteki Gül-Demirtaş zirvesi iptal
    expand

    YSK'nın 12 bağımsız vekilin adaylığını iptal etmesiyle ortaya çıkan düğümün çözümü için Cumhurbaşkanı Gül devreye girdi. Gül, bugün eski BDP lideri Selahattin Demirtaş'ı Köşk'e davet etti. Demirtaş önce görüşmeye 'olumlu' yanıt verdi, sonra da görüşmeyi iptal ettiğini, Köşk'e çıkmayacağını bildirdi.

    Cumhurbaşkanı Gül, bugün ilk olarak Meclis Başkanı Şahin'i kabul etti.

    Çankaya çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, "Cumhurbaşkanımız seçimlerin her türlü tartışmadan uzak şekilde geçmesini istiyor ve bu konudaki rahatsızlığını iletti" dedi.

    Meclis Başkanı, YSK'nın veto kararı verdiği 12 bağımsız adaya ilişkin sorular üzerine, "Memnu hakların iadesine dair kararların alınması mümkündür. Gerek mahkemelerin, gerekse ilgili adayların avukatlarının bu doğrultuda hareket etmesi durumunda, günlerdir yaşanan sorunun büyük ölçüde ortadan kalkacağı kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

    TBMM Başkanı, "YSK'nın dün akşamki açıklaması dosyalardaki eksiklikler tamamlandıktan sonra bağımsız vekillere ait dosyalara yeniden bakılacağı yönünde. Bu açıklama bizi rahatlattı" diye konuştu.

    "Türkiye'nin bu sorunları aşacağı kanaatindeyim" diyen Şahin bir başka soru üzerine de, "Bir açıklama yapılacaksa Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından yapılır" demekle yetindi.

    DEMİRTAŞ: "KÖŞK'E ÇIKMIYORUM"

    Herkesin gözü ise saat 19.00'da gerçekleşmesi planlanan Gül-Demirtaş buluşmasındaydı. Ancak görüşmeye saatler kala bu buluşma Demirtaş tarafından iptal edildi.

    Demirtaş, iptal gerekçesini, "Bugün Bismil'de polisin göstericilere ateş açması sonucu 1 kişi öldü, 3 kişi de yaralandı. Bu olay nedeniyle Köşk'e çıkmayacağım. Köşk'ü de arayıp durumu bildirdim" sözleriyle açıkladı.

    Eski BDP lideri, "Telefonla buradaki vahşeti Cumhurbaşkanı Gül'e anlatacağım" diye konuştu.

    Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

    "Aslında bu saatlerde Ankara'ya Cumhurbaşkanı ile görüşmeye gidecektik. Halkımızın taleplerini, beklentilerini iletecektik. Ama bu gelişme karşısında bu görüşmeyi de iptal ettik. Şimdi Çankaya yerine Bismil'e gidiyoruz. Sonuna kadar halkımızın yanında olacağız. Bu yürüyüş, özgürlük yürüyüşüdür. Bu zulme karşı, haksızlıklara karşı dayatılan inkara, imhaya karşı bir duruştur. Bunun anlaşılması lazım. Bugüne kadar hiçbir zulme boyun eğmedik. Tarihimiz buna tanıklık etmedi. Bu defa da bu hükümetin bu politikalarına, bu zulme boyun eğmeyeceğiz. Elbette ki kazanan demokratik özgürlük yürüyüşü olacaktır."

    Demirtaş, Bismil'de yaptığı açıklamada ise "Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmeyi iptal etmemiz, bir tepkiden kaynaklı değildir. En kısa sürede Cumhurbaşkanımızla görüşmek isteriz" dedi.

    CNN TÜRK'e özel açıklama

    Gül görüşmeler öncesinde, Basın Başdanışmanı Ahmet Sever aracılığıyla CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada, "Sorunun giderilmesi için her türlü siyasi ve hukuki çaba gösterilmelidir" dedi.

    Seçimlerin tartışma ve polemik konusu yapılmaması için herkesin azami hassasiyet göstermesi gerektiğinin altını çizen Gül, Türkiye'ye yapılabilecek en büyük iyiliğin ve Türkiye'nin menfaatinin de bu olduğunu belirtti.

    Herkesin bu süreçte yapıcı olması gerektiğini ifade eden Gül, "Herkesi sorunun giderilmesi için her türlü hukuki ve siyasi çabayı harcamaya davet ediyorum" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow