hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    7 şehit asker: GES Komutanlığı kayıtları istendi

    7 şehit asker: GES Komutanlığı kayıtları istendi
    expand

    Hakkari'nin Çukurca ilçesinde el yapımı mayının patlaması sonucu 7 askerin şehit olmasıyla ilgili davada, GES Komutanlığı'ndan, olay tarihinde terör örgütü mensuplarınca patlamaya ilişkin yapılan görüşmelerin kayıtlarının olup olmadığının sorulmasına, varsa mahkemeye gönderilmesine karar verildi.

    Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar Tuğgeneral Zeki Es ve Kurmay Albay Rıza Atilla Erdoğan ile avukatları, katılan olarak şehit askerlerden Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci, babası Halil Demirci ve avukatları katıldı.

    Mahkeme, GES Komutanlığı'ndan, olay tarihinde terör örgütü mensuplarınca patlamaya ilişkin yapılan görüşmelerin kayıtlarının olup olmadığının sorulmasına, varsa mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

    Terör örgütünün internet sitesindeki, patlamayla ilgili yazıların da tespit edip toplatılarak, mahkemeye gönderilmesine karar veren Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi, patlayıcı madde konusunda uzman bilirkişilerin mahkeme huzurunda dinlenilmelerini kararlaştırdı.

    Bazı tanıkların ifadelerinin alınması için yazılan yazıların cevaplarının dönüşünün beklenmesine karar veren mahkeme, bu nedenlerle duruşmayı 6 Haziran 2011 tarihine erteledi.

    Duruşmanın detayları...

    Mahkeme Başkanı Mehmet Yüzbaşıoğlu, talimatla ifadesi alınan Astsubay Başçavuş Muhammet Tuncay'ın ifadesini okudu.

    İfadede, Çukurca'daki patlamanın ardından, terör örgütü mensuplarının kendi aralarındaki telsiz konuşmalarında, patlamanın PKK terör örgütünce gerçekleştirildiğinin belirlendiği aktarıldı.

    Halil Demirci, sanıklardan Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Zeki Es arasında geçtiği iddia edilen ve internete düşen ses kaydı dışındaki hiçbir beyana itibar etmediğini belirterek, "Ben bunların asılmasını istiyorum" dedi.

    Raziye Demirci de "7 tane can gitmiş. Ben yalan dolan olan bu ifadeleri kabul etmiyorum. Asılmayla ilgili yasanın çıkmasını istiyorum" diye konuştu. Sanık Zeki Es, patlama olayından 3 gün sonra 30 Mayıs 2008 tarihinde, terör örgütünün bu olayla ilgili soruşturma yaptığını ifade ederek, terör örgütünün resmi internet sitesi olan "hpg.online" adlı sitede de "Düşman askerini vurduk. 7 tane ölüleri var" diye açıklama yapıldığını kaydetti.

    GES Komutanlığı'nın tespiti sonucu elde edilen ses kayıtlarında ise teröristlerin eylemi nasıl gerçekleştirdiklerini anlattıklarını aktaran Es, daha önceden de aynı bölgeye yerleştirilen mayının patlaması sonucu 3 askerin şehit olduğunu, bu mayını yerleştiren teröristin, başka bir eylem hazırlığında iken askerlerce vurularak öldürüldüğünü, bu kişinin nerede öldürüldüğünün telsiz kayıtlarında yer aldığını belirtti.

    Duruşmada, tanık olarak talimatla ifadesi alınan ve olay tarihinde sanık Es'in emir astsubayı olan Ersin Badem'in ifadesi de okundu.

    Badem'in, ifadesinde, "Patlamanın ardından Es'in çok üzüldüğünü, Tümgeneral Gürbüz Kaya ile uydu telefonuyla konuştuğunu, ancak bu konuşmanın içeriğini bilmediğini, patlamanın askerlerce yerleştirilmiş patlayıcı olabileceğinin konuşulduğunu, ancak daha sonra patlamaya başka birilerince yerleştirilen bir patlayıcının neden olduğunun anlaşıldığını" söylediği aktarıldı.

    Mahkeme Başkanı Yüzbaşıoğlu, tanık Badem'in, hazırlık soruşturmasında ise "Yüzbaşı Fatih Taylan Çeker ve beraberindeki askerlerin, birliğin yakınındaki dere yatağına havan mermisine tuzaklı bombayı götürdüklerini gördüğünü, bu dere yatağının, dava konusu patlamasının meydana geldiği dere yatağı olduğunu" beyan ettiğini anımsattı.

    "Avukatın kulağı duymuyor herhalde"

    Bu sırada "Avukatın kulağı duymuyor herhalde" diye konuşan Halil Demirci, Mahkeme Başkanı Yüzbaşıoğlu tarafından uyarıldı. Demirci, bunun üzerine, "Bizim kulağımız duymuyor herhalde. Sanık avukatlarının sözlerini yapıyorsun, bizim dediğimizi yapmıyorsun" diyerek salondan çıktı.

    Salon dışında da bağırmaya devam eden Halil Demirci, mahkeme binası dışına çıkartıldı.

    Duruşmaya katılanları bir daha birbirlerine sataşmamaları ve bağırmamaları konusunda uyaran Mahkeme Başkanı Yüzbaşıoğlu, "Adalet Tanrısal bir değerdir ve Tanrı huzurunda yapılır. Bunun huşusu içinde yapılmalıdır" dedi.

    Raziye Demirci'nin, "Bizim bir acımız vardır. Bu acımız yüreğimizdedir. Bu nedenle eşim adına özür dilerim" sözleri üzerine Yüzbaşıoğlu, "Ben 105 tane şehidin otopsisine katılmış ve o şehitlerin acısını içinde taşıyan biriyim" diye konuştu.

    Sanık Es, tanık Badem'in ifadeleriyle kendi ifadesi arasında sadece imha ve tesirsiz hale getirme kavramlarıyla ilgili fark olduğunu anlatarak, Badem'in, patlayıcıların imha edilmediğini, kendisinin ise tesirsiz hale getirildiğini söylediğini, imha edildiği şeklinde beyanda bulunmadığını anımsattı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow