hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yemin krizi çözüldü

    Yemin krizi çözüldü
    expand

    AK Parti ve CHP arasında yapılan görüşmenin ardından iki parti anlaşmaya vardı ve yemin krizi çözüldü. CHP'liler TBMM Genel Kurulu'na yakalarında ''Egemenlik milletindir'' yazılı kokartla gelip yemin ettiler.

    TBMM Genel Kurulunda, CHP'li milletvekillerinin andiçme işlemleri tamamlandı.

    TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, gündemdışı konuşmanın ardından yemin etmeyen milletvekillerini kürsüye çağırdı.

    Andiçmek üzere kürsüye ilk gelen CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, CHP ve AK Partili milletvekillerince alkışlarla karşılandı.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kürsüye çıkarken ve yemin sonrasında CHP'li milletvekillerince ayakta alkışlandı; bakanlar ve bazı AK Parti'li milletvekilleri de Kılıçdaroğlu'nu alkışlayanlar arasında yer aldı.

    Kılıçdaroğlu, kürsüden ayrılıp yerine geçerken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaştı.

    Andiçen milletvekillerinin büyük bölümü, kürsüden yerlerine geçerken ön sırada oturan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Muharrem İnce, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile tokalaştı.

    -NOTLAR-

    CHP Denizli Milletvekilli Adnan Keskin, metni ikinci kez okudu. Yakut, bir kelimeyi yanlış okuduğu uyarısında bulunarak, Keskin'den yeniden yemin etmesini istedi. Keskin, sadece okuyamadığı kelimeyi mi yoksa tamamını mı okuyacağını sordu, Yakut, tamamını okuması gerektiğini söyledi.

    CHP İzmir Milletvekil Birgül Güler de metni ikinci kez okumak durumunda kaldı; CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar andı okumaya başladı, ancak hata yapınca, "Baştan okuyabilir miyim?" diyerek, andı yineledi.

    CHP'li milletvekilleri, andı metinden okumayı tercih ederken, ezbere okuyan tek milletvekili CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan oldu.

    Birleşimi yöneten Sadık Yakut, İstanbul Milletvekili Sahabat Akkiray'a ise soyadının "Akkiraz mı, yoksa Akkiray mı?" olduğu sorusunu yönetti ve "Akkiray" yanıtını aldı.

    Cezaevinde bulunan Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın yanı sıra birleşime katılmayan CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, CHP İstanbul Milletvekilleri Şafak Pavey ve Faik Tunay, CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün andiçmeyen milletvekilleri oldu.

    Genel Kurulda tutuklu milletvekilleri Balbay ve Haberal'ın isimleri okunmadı. Her iki milletvekilinin isminin CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü tarafından söylenmesi, milletvekillerince alkışlandı.

    Yaklaşık 2,5 saat süren yeminde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Genel Kurulda yer almadı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sonuna kadar izledi.


    CHP heyetinden Akif Hamzaçebi  toplantının ardından anlaşmaya vardıklarını, mutabakat metnini kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

    Mutabakat metninde neler var?

    AK Parti ve CHP yöneticilerinin toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, yasama faaliyetlerine katılmayan milletvekillerinin yemin ederek, Meclis çalışmalarına iştirak etmelerinin arzu
    edildiği belirtildi.

    AK Parti ve CHP yöneticilerinin, geçen cuma ve bugün yapılan toplantılarından çıkan sonuç "basın açıklaması" başlığıyla duyuruldu.

    Yazılı açıklamada, toplantılara katılan AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP adına Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın imzası yer aldı.

    Açıklamada, TBMM'nin, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, Kurtuluş Savaşı'nı yöneten ve olağanüstü koşullarda dahi toplanarak, bugün yaşanılanlarla kıyaslanamayacak, çok daha büyük sorunların üstesinden gelen bir Meclis olduğu vurgulandı.

    Halkın egemenliği ve milletin iradesinin, seçilmiş ve vekalet verilmiş milletvekilleri aracılığıyla TBMM'de hayata geçirileceği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: "Bu çerçevede tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz. 12 Haziran seçimleri sonrasında bazı milletvekillerinin yemin etmeyerek, yasama faaliyetlerine katılmamaları eksikliktir. Son seçimlerle birlikte yüzde 95 seviyelerinde yüksek bir temsil oranını yansıtan TBMM, milletimizin yeni bir anayasa yapılması talebiyle birlikte birleştirilerek değerlendirildiğinde, tüm siyasi partiler için uygun bir uzlaşma zemini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu tarihi fırsat, toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa yapılması hedefi için kullanılmalıdır. Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler, sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır. Bu inançla, anayasa dahil, tüm mevzuatın hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz. Sonuç olarak, Meclisin açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek, Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz."

    Erdoğan: Beklentimiz buydu

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'lilerin TBMM Genel Kurulunda bugün andiçmesine yönelik, "Hayırlı oldu, güzel oldu. Zaten beklentimiz de buydu" dedi.

    Başbakan Erdoğan, TBMM'ye gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Birazdan CHP'liler yemin edecek, siz katılacak mısınız?" sorusu üzerine Erdoğan, "Meclis'teyim kısmen katılırım, kısmen katılmam" karşılığını verdi. Erdoğan, "Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine ise "Hayırlı oldu, güzel oldu. Zaten beklentimiz de buydu biliyorsunuz, bunun hep açıklamasını
    yaptık. 'Çözüm yeri TBMM'dir' dedik. Demek ki aklı selim ile hareket edilirse
    herşey olur" diye konuştu.

    "Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara"

    Başbakan Erdoğan, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, "Ötekileştirildik, bu sürecin dışında tutulduk" şeklinde açıklamalarının olduğunun anımsatılması üzerine, şunları söyledi: "Kimsenin ötekileştirildiği yok. Onların da yeri burasıdır. Bana göre gecikmeden onlar da kararlarını verip... Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara, demokratik parlamenter sistemin merkezi de TBMM'dir. Onların da geleceği yer burasıdır. Bunun dışında yapılanların hepsi, aslında temsil ettikleri milletvekilliği sıfatı ile uyumlu değildir. İnanıyorum ki onlar da en kısa
    zamanda gelip, burada yeminlerini yapacaklardır."

    Kılıçdaroğlu'ndan ilk yorum


    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu krizin aşılmasının ardından,  "Yemin edeceğim. Milli iradeye saygımızın gereği yerine geldi" dedi.

    CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti ile birlikte kamuoyuna duyurdukları metinden çok somut çözümler, öneriler çıkacağını söyledi.

    Hamzaçebi, gazetecilerin sorusu üzerine, kamuoyuna açıklanan metni hazırlarken zaman zaman güçlükler yaşadıklarını belirtti.

    Metinde yer alan maddelerle ilgili açıklamalarda bulunan Hamzaçebi, "yol haritasını" uzlaşma metninde netleştirmenin doğru olmadığını, bunun sürece zarar vereceğini kaydetti.

    Hamzaçebi, aceleci bir yol haritasını doğru bulmadıklarını, bunun TBMM'de kararlaştırılacağını, metinde sınırlayıcı bir ifade olmadığını söyledi.

    "Tutuklu vekiller ne zaman parlamentoya gelir?" sorusu üzerine Hamzaçebi, "TBMM de bu hafta tatile girecek, dolayısıyla ekim ayına kadar parlamentonun konuyu ele alması mümkün değil. Bu metin Türkiye'de halkın iradesinin TBMM'ye yansıması konusunda bir iklim oluşturmayı amaçlıyor. Çözüm iklimi tüm toplumu kapsayacaktır. Metnin temel özelliği budur. Bu metinden çok somut çözümler, öneriler çıkacaktır" dedi.

    Hamzaçebi, BDP'nin tutumuna ilişkin soru üzerine ise "Kendilerine göre eylem yapıyorlar. En iyi kendileri değerlendirir ama onların da halkı temsilcileri olduğunu düşünerek TBMM'de olmaları gerekiyor" diye konuştu.

    Cumhurbaşkanı Gül: Umarım BDP de aynı şekilde davranır

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP'li milletvekillerinin andiçecek olmasının, kendisini büyük bir memnuniyete sevk ettiğini belirterek, "Diyalog kapıları açık olunca, karşılıklı oturulup konuşulunca her şey halloluyor. Ümit ederim ki; BDP'ye bağlı milletvekilleri de Meclise katılırlar, aynı şekilde görevlerini yerine getirirler ve milletvekilliği faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlarlar" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, CHP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda andiçecek olmasına ilişkin haberi, Bulgaristan'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında katıldığı İş Forumu'ndan ayrılırken Basın Başdanışmanı Ahmet Sever'den aldı. Konakladığı Sheraton Oteli'nde gazetecilerin, konu hakkındaki değerlendirmesini sorduğu Gül, şöyle konuştu: "Bundan çok memnun oldum. İşte gördüğünüz gibi diyalog kapıları açık olunca, karşılıklı oturup konuşulunca her şey halloluyor. Ümit ediyorum ki; BDP'ye bağlı milletvekilleri de Meclise katılırlar, yemin görevlerini yerine getirirler ve milletvekilliği faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlarlar. Bütün bunları biz konuşarak halledeceğiz, başkası halledecek değil. Kendi ülkemiz,N kendi memleketimiz, kendi vatandaşlarımız hepimiz birbirimizin kardeşiyiz. O açıdan son gelişme beni büyük bir memnuniyete sevk etmiştir."

    Çiçek'ten BDP'ye bir çağrı daha...

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, BDP'ye bir defa daha çağrıda bulunduğunu belirterek, "Ümit ederim kararlarını gözden geçirirler, Meclis kapanmadan da yemin yapmış olurlar" dedi.

    Gelinen noktadan çok memnun olduğunu ifade eden Çiçek, "Gerçekten vatandaşımızı üzmüştük. İyi bir seçim yaptık, kötü bir başlangıç yapmıştık" şeklinde konuştu. Bugün gelinen nokta itibariyle yeni bir sayfanın açılmış olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi:

    "İşin bu noktaya gelmesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu çağrılar, Sayın Başbakanımızın konunun çözümü noktasındaki gerçekten çok önem verdiğim katkıları, anamuhalefet partimizin sorunun çözümü noktasındakiiyiniyetli çabaları... Bugün bu noktaya gelmiş olduk. Ben kendilerine şükranlarımı, teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum.İnşallah bundan sonra da ülkenin sorunlarını birlikte çözme noktasında bugün yaptığımız iş güzel bir örnek oluşturur. Çünkü devletimizin, milletimizin birçok sorunu var. Sorunların hepsinin birlikte çözülmesi gerekmektedir. Birlikte çözüm arayışları için başka ülkelerin parlamento örneklerine gitmeye gerek yok. 60 yılı aşan çok partili hayat tecrübesi içerisinde biz de aynen bugün olduğu gibi birlikte sorun çözebildiğimizi gösteren örnekleri ortaya koymamız lazım."

    Çiçek, BDP için de aynı şeyleri düşündüğünü, en baştan bu yanasöylediğini ifade ederek, başkanlık başvurusunu yapar yapmaz, "hiçbir ayrım yapmaksızın grubu bulunan partilerin gelip yemin etmelerinin uygun olacağını veTürkiye'nin her sorununun görüşüleceği en meşru, en doğru adresin TBMM olduğunu"söylediğini hatırlattı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow