hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hükümetin askerden talepleri bitmiyor

    Hükümetin askerden talepleri bitmiyor
    expand

    YAŞ'ta oturma düzeni değişti; şimdi de 30 Ağustos protokol düzeni değişiyor. Hükümet, 27 Nisan bildirisinin de TSK'nın internet sitesinden kaldırılmasını istiyor. Arınç, "Türkiye'de her şey yerli yerine oturacak"; Bozdağ oturma düzeni için, "Demokrasimizin en güzel fotoğraflarından biri" dedi.

    Kameralara yansıyan, ilk değişim Yüksek Askeri Şura toplantısının oturma düzeni.

    Bundan sonra artık, şurada Genelkurmay Başkanları, Başbakan'ın yanında oturmayacak.

    Bülent Arınç, "Bir köyde iki muhtar olmaz. Doğru olan Başbakan'ın tek başına başkanlık etmesidir. Bugüne kadar yanlış bir görüntü vardı, bugün o görüntü kendini gösteriyor" dedi.

    Bekir Bozdağ ise, "Demokrasinin en güzel fotoğrafıdır. Normal olan budur" açıklamasını yaptı.

    Zaten Başbakanlık yetkilileri de "Doğrusu buydu. Olması gereken oldu" demişti.

    "Olması gerekenler" bununla sınırlı değil

    Normalleşmenin önemli bir adımı olarak görülen bir başka değişiklik aslında sessiz sedasız hayata geçti, yaklaşık bir yıl önce çıkan bir yönetmelikle.

    Geçen 30 Ağustos'ta uygulanmadı, ama hükümete göre bu yıl uygulanacak. O yönetmeliğe göre, artık 30 Ağustos'taki Genelkurmay Başkanlığı'ndaki kabul töreninde, Başbakan ve Meclis Başkanı ayakta Genelkurmay Başkanı'nı beklemeyecek.

    Tören sırasında başkanın önünde duracaklar ve kutlamaları da birlikte kabul edecekler.

    Asker siyasi açıklama yapmayacak

    Sadece bu değil. Tıpkı son bir yıldır, Işık Koşaner'in döneminde olduğu gibi asker siyasi açıklama yapmayacak. Hükümetin isteği bu.

    Siyasi görüşler kamuoyuna değil, haftalık olağan görüşmelerde Başbakan Erdoğan'a Genelkurmay Başkanı tarafından iletilecek.

    27 Nisan bildirisi: e-muhtıra

    Ve komuta kademesinin görevine başlamasından sonra hükümetin beklediğini en önemli adım. "e-muhtıra" olarak tarihe geçen ve dört yıldır arşivde duran, 27 Nisan bildirisinin Genelkurmay internet sitesinden kaldırılması.

    Arınç, "Bu 27 Nisan akşamı konan şey yanlıştır. Onu muhafaza ederseniz yanlışlığı muhafaza ederseniz. Kavga edecek halimiz yok ama onu oradan kaldırırsanız o yanlışlığa son vermiş olursunuz" dedi.

    Bozdağ ise, "27 Nisan muhtırası kaldırılırsa sembolik olarak değerlendirilir. Yoksa milletin yırttığı, hükümetin kabul etmediği şeyin hiçbir anlamı yok" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow