hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ahmet Şık mahkemeye başvurdu

    Ahmet Şık mahkemeye başvurdu
    expand

    "Ergenekon" soruşturması kapsamında tutuklu bulunan gazeteci Ahmet Şık'ın avukatı, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, müvekkilinin, hakkındaki "tahliye talebinin reddi" kararının kaldırılması ve tahliye edilmesi istemiyle bir dilekçe sundu.

    Şık'ın avukatı Fikret İlkiz tarafından dün mahkemeye verilen dilekçede, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin, 8 Ağustos'ta, üzerine atılı suçun niteliği, atılı suç için yasada öngörülen ceza süresi ve Odatv'de yapılan aramada ele geçen belgelerle ilgili el koyma tutanakları ile dosyadaki iletişim tespit tutanaklarının içeriklerini göz önüne alarak, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, şüphelinin delilleri karartabileceği, yeni delil elde edilmesine engel olma tehlikesinin bulunması ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı gerekçeleriyle Şık'ın tahliye talebinin reddine karar verdiği hatırlatıldı.

    Mahkemenin bu kararının, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince verilen 5 Mart 2011 tarihli ilk tutuklama kararının tekrarı olduğu öne sürülen dilekçede, "Kısacası, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin 8 Ağustos tarihli kararı, Şık'ın tutuklulukta geçirdiği süreye veya bilmediğimiz, görmediğimiz delillere, dosya içeriğine göre tedbir niteliğindeki 'tutukluluk halinin incelenmesi' sonucunda verilmiş bir karar olmayıp, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin 5 Mart 2011 tarihli tutuklama kararının tekrarından ibarettir" denildi.

    "Artık tahliye talebinde bulunmayacağız"

    "Şık'ın tutukluluk halinin devamı" kararının, verilecek olan cezanın infazı kararına dönüştüğü ve "bu kararın mantığına göre tutuklulukta geçecek süre dolmadan tahliye kararı verilmeyeceği" öne sürülen dilekçede, şu ifadelere yer verildi:

    "Bu durum karşısında ve 5 Mart 2011'den itibaren bu tarihe kadar yaptığımız şüphelinin 'tutukluluk halinin incelenmesi sonucunda tutukluluk halinin kaldırılmasına ve salıverilmesine' karar verilmesi hakkındaki taleplerimizin reddine ve Ahmet Şık'ın tutukluluk halinin devamına dair İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından verilmiş olan kararların gerekçelerini ve şüphelinin tutuklu olarak geçirdiği süreyi dikkate aldığımızda, bundan böyle artık tutukluluk halinin incelenmesi ve tahliye talebinde bulunmayacağız. Çünkü tahliye taleplerimizin hiçbirisi dikkate alınmamaktadır.

    Taleplerimizin reddine dair görüşler yasaya ve hukuka aykırı olmasına rağmen yapılan itirazlarımız gerekçesiz ve aynı görüşlerle reddedilmektedir. Mahkeme kararları yasanın tekrarından ibaret olup gerekçesizdir. Mahkeme kararlarında yazılı olan görüşler birbiriyle örtüşmemekte ve çelişmektedir."

    Dilekçede, tutukluluk hali incelemesinin, ceza muhakemesinin gereği gibi duruşmalı yapılması konusundaki taleplerin reddedildiği ve lehe kanıt toplama görev ve yetkisinin savcılıkta olmasına rağmen dosyaya lehe kanıt girmediği savunularak, tutuklu Ahmet Şık hakkındaki tutukluluk halinin devamına gerekçe sayılan kararların verilmesinin hukuka aykırı olduğu öne sürüldü.

    "Ahmet Şık'ın kaçma şüphesi, delilleri karartma olasılığı yoktur. Şık hakkındaki tutuklama kararının kaldırılması gerekmektedir" denilen dilekçede, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin 8 Ağustos 2011 tarihli "Şık'ın tahliyesinin reddine" dair kararının, hukuka, yasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu savunuldu.

    Dilekçede, mahkeme kararına itirazın kabul edilerek, bu kararın kaldırılmasına ve şüpheli Ahmet Şık'ın serbest bırakılmasına karar verilmesi talep edildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow