hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'li belediye: Depremi 48 saat önceden bildik

    CHPli belediye: Depremi 48 saat önceden bildik
    expand

    Nilüfer Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Bozbey, 4 büyüklüğündeki Gemlik Depremi'ni 48 saat önceden bildiklerini iddia etti.

    Bursa'da Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti Bursa Hizmet Binası'nın açılış töreninde konuşan merkez Nilüfer Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Bozbey, belediye olarak yıllardır depremi önceden bilmeye yönelik çalışmalarının bulunduğunu belirterek, "Şu anda mevcut 4 istasyonumuz var. Yakın zamanda bu sayıyı 9'a çıkaracağız. Hatta çalışan istasyonlarımızdaki hocalarımız dün gece yaşanan 4 büyüklüğündeki Gemlik Depremi'ni 48 saat önceden bildiler. Buradan elde ettiğimiz verilerle depremi önceden bilir hale geleceğiz" dedi.

    Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Bursa Hizmet Binası, merkez Nilüfer İlçesi'nde yapıldı. Açılış törenini Vali Şahabettin Harput, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, TRAC Genel Başkanı Aziz Yaşa ve TRAC Bursa Şube Başkanı Ali Karabaş gerçekleştirdi.

    Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren TRAC Genel Başkanı Aziz Yaşa, Türkiye genelinde büyük kısmını tehdit eden afet riskine yönelik hazırlığın önemli ve başka bir boyutuna yönelik bir mekanizmayı hala hayata geçirilemediğini kaydetti. Bunun 'Sivil Savunma Teşkil ve Tedbirleri Yönergesi' olduğuna işaret eden Yaşa, "Bu düzenleme, sanayi kuruluşlarını, hatta toplu yerleşimleri belirli boyut sınıflarına göre tasnif ederek her kademe için değişik hazırlık çalışmalarını öngörmektedir. Düzenlemenin ana felsefesi kuruluş veya yerleşimlerin olay yaşandığında ilk müdahaleyi kendilerinin yaparak hasar ve kaybı asgariye indirmeleridir" diye konuştu.

    "Depremi önceden bildik"

    Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise, 17 Ağustos'un birçok değişikliğe vesile olduğunu belirterek, yıllardır depremi önceden bilmeye yönelik pek çok çalışma yürüttüklerini kaydetti. Bozbey, "Şu anda mevcut 4 istasyonumuz var. Yakın zamanda bu sayıyı 9'a çıkaracağız. Hatta çalışan istasyonlarımızdaki hocalarımız dün gece yaşanan 4.00'lık Gemlik Depremi'ni 48 saat önceden bildiler. Buradan elde ettiğimiz verilerle depremi önceden bilir hale geleceğiz" dedi.

    Hava temizliğine yönelik olarak başlattıkları yeni çalışma hakkında bilgi veren Mustafa Bozbey, 9 ayrı noktaya kurulan istasyonlarla Bursa'nın hava kalitesinin ölçüleceğini ve buradaki verilerin elektronik ortamda paylaşılacağını sözlerine ekledi.

    "Ruhsatsız bina yapmak cinayettir"

    Marmara Bölgesi'nde yaşanan 17 Ağustos Depremi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm kurumlarıyla ilahi bir tokat yediğini söyleyen Vali Şahabettin Harput ise "Bursa deprem açısından riskli, yapamadıklarımız var. Kamuda okul ve hastane gibi öncelikli yerler güçlendirildi ama hala vatandaşlarımızın kendi mülkiyetleri konusunda hiçbir çalışma yok. Ovanın mantar gibi türeyen kaçak yapıyla dolması, rant peşinde olanları vebal altında bırakacaktır. Bursa'nın yüzde 70 oranındaki yapılaşmasının ruhsatsız olduğunu biliyoruz. Belediyelerimizin bu konularda daha da hassas davranması gerekmektedir. Kaçak yapıların tamamen önüne geçilmelidir. Ruhsatsız bina yapmak cinayetten başka bir şey değildir" diye konuştu.

    Harput, 15 milyon TL'ye mal olacak Türkiye'nin en büyük simülasyon merkezinin ihalesinin önümüzdeki günlerde yapılacağını da sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow