hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'daki Libya toplantısından ne çıktı?

    İstanbuldaki Libya toplantısından ne çıktı
    expand

    Uluslararası toplumun Libya krizini çözmeye yönelik çalışmalarına siyasi yönlendirme sağlamak amacıyla kurulan ve Türkiye'nin eş başkanlığını yaptığı Libya Temas Grubu'nun siyasi direktörler düzeyindeki toplantısı sona erdi.

    Conrad Otel'de, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açılış konuşmasıyla başlayan ve yaklaşık 3,5 saat süren toplantıya, Türkiye'nin yanı sıra 27 ülke ile Afrika Birliği, Arap Ligi, AB, NATO ve BM'den siyasi direktörler katıldı.

    Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Libya Ulusal Geçiş Konseyi Üyesi Fathi Baja, toplantıya katılanların Libya'yı desteklemedeki kararlılığının görüldüğünü belirtti.

    Bir gazetecinin, Libya'ya yeteri kadar destek verilip verilmediği yönündeki sorusuna Baja, "Fazlasıyla verildi. Güvenliği sağlamak ve finansal destek ilk sırada yer alıyor. Bu desteklerin ayın sonuna kadar ulaşmasını bekliyoruz. Bu ayın sonuna kadar 2,5 milyar doların Libya'ya gönderilmesi bekleniyor. Toplantının kilit noktalarından birisi, Libya'nın liberalleşmesi için gereken adımların tamamlanmasına ve sürdürülmesine olan destek... Bugünden itibaren güvenlik ve istikrarın sağlanması için de çalışmalara geçilecek" yanıtını verdi.

    Baja, bir gazetecinin, "Güvenlikle ilgili askeri güç mü oluşturulacak?" şeklindeki sorusuna karşılık olarak da askeri gücün olmayacağını söyledi.

    Yardım rakamının yeterli olup olmadığı sorusu üzerine de Baja, "Yeterli değil, sadece ilk olarak eğitim ve güvenliğe harcanacak bir miktar" dedi.

    SONUÇ BİLDİRGESİ

    Libya Temas Grubu'nun siyasi direktörler düzeyindeki toplantısının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, Libya'nın ulusal bütünlüğüne ve halkın iradesine verilen önem vurgulandı.

    Conrad Otel'de, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açılış konuşmasıyla başlayan ve yaklaşık 3,5 saat süren toplantıya, Türkiye'nin yanı sıra 27 ülke ile Afrika Birliği, Arap Ligi, AB, NATO ve BM'den siyasi direktörler katıldı.

    Toplantı sonrası yayımlanan sonuç bildirisinde, Libya halkının "özgür, birleşik ve demokratik" bir Libya inşa etme yönündeki kararlılığı sonucunda ulaştıkları gelişmelerin memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'nin başarılı liderliği övüldü.

    Kaddafi'ye teslim ol çağrısı

    Bildiride, Muammer Kaddafi ve yakın çevresinin, daha fazla kan akmasını ve ulusun kaynaklarına daha fazla zarar verilmesini önlemek için biran önce adalete teslim olması gerektiği vurgulandı.

    Katılımcılar, NATO'nun ve ortaklarının, sivilleri korumak konusunda oynadığı hayati rolün altını çizerek, operasyonun BM Güvenlik Konseyi kararlarında öngörülen tüm gelişmeler hayata geçirilene kadar sürmesi gerektiğini belirtti.

    Sonuç bildirisinde katılımcı ülkeler, Libya'nın egemenliğine, bağımsızlığa, toprak ve ulusal bütünlüğüne saygı duyduklarını bir kez daha dile getirerek, Mustafa Abdülcelil liderliğindeki Ulusal Geçiş Konseyi'nin, ülkeyi baskıdan kurtararak, özgürlük, adalet ve demokrasiye götüren yolda oynadığı rolü takdir etti. Konsey'in yasal, siyasi ve finansal anlamda desteklenerek güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

    Katılımcılar, Libya'nın varlıkları üzerindeki dondurma kararının kaldırılması gerektiğini belirterek, BM Güvenlik Konseyine de gerekli kararı biran önce alması çağrısında bulundu. Bildiride ayrıca, ülkenin altyapısının desteklenmesi ve kesintiye uğrayan kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi için Libya'ya destek vermeye hazır olunduğu da belirtildi.

    Yardımlara BM öncülük edecek

    Bildiriye göre Ulusal Geçiş Konseyi, katılımcı ülkeleri siyasi alanda atılacak adımlar konusunda da bilgilendirerek, Libya'daki tüm tarafların katılımıyla bir Ulusal Kongre oluşturulacağını; Kongre'nin oluşturacağı Anayasa Komitesi'nin de anayasa taslağı çalışması yürüteceğini kaydetti.

    Katılımcılar, Libya'da ulusal uzlaşının sağlanmasına "en fazla önemi verdiklerini" vurguladılar ve Geçiş Konseyi'nin, Libya halkının tamamının "kalplerini ve zihinlerini" kazanmaya ve insan haklarına bağlı kalacağını beyan etmesinden memnuniyet duyulduğunu belirttiler.

    Bildiride, Libya'nın tüm kentlerine ve bölgelerine insani yardım sağlanması, çatışma sonrası sürecin Libya halkının iradesinde sürdürülmesi, bu süreçte yapılacak tüm uluslararası çabalara BM'nin liderlik etmesi konularında da anlaşıldığı ifade edildi.

    Katılımcılar ayrıca, Türkiye hükümetine bu "zamanlı" toplantıyı düzenlediği ve ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow