hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Başka yöne çekmeyin"

    Başka yöne çekmeyin
    expand

    Cumhurbaşkanı Gül, 30 Ağustos'ta Başkomutan sıfatıyla tebrikleri kabul etmesiyle ilgili olarak, "Silahlı Kuvvetlerimizin gücüyle bütün Türk milleti gurur duyar. Bunu öncelikle herkesin bilmesini isterim ve farklı farklı noktalara, yönlere, bu değişikliklerin çekilmesini istemem" dedi.

    Ramazan Bayramı dolayısıyla, Tarabya'daki esnaf ve vatandaşlarla bayramlaşan Gül, vatandaşlarla sohbet etmek için oturduğu çay bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bir gazetecinin, "Başkomutan sıfatıyla 30 Ağustos kutlamasına ev sahipliği yaptınız. Bir değişimin simgesi olarak görüldü. Sayın Başbakandan da bu yönde açıklamalar geldi. Nasıl yorumlarsınız? Dün farklı bir tabloyla karşılaştık 30 Ağustos ile ilgili" sorusuna Gül, şu yanıtı verdi:

    "Aslında hiç farklı farklı yerlere çekmemek gerekir Türkiye'deki bu değişiklikleri. Önce şunu herkesin bilmesini isterim: Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri söz konusu olduğu zaman, Silahlı Kuvvetlerimizin güçlü olmasını, kuvvetli olmasını daima hissederiz ve Silahlı Kuvvetlerimizin gücüyle bütün Türk milleti daima gurur duyar ve daima da güven duyar. Önce bunu herkesin bilmesini isterim. Farklı farklı yönlere bu değişikliklerin çekilmesini istemem. İkinci olarak da şunu hatırlatmak isterim: Gerek Askeri Şura'da olsun, gerek Milli Güvenlik Kurulunda olsun, gerekse birçok merasimlerde, bayramlardaki protokol düzenlemeleri, bunlar Türkiye'nin ara dönemlerinde, olağanüstü dönemlerinde yapılan düzenlemelerdi yıllar önce. Halbuki Türkiye çok değişti. Türkiye, demokratik standartlarını, hukuk standartlarını, insan hakları anlayışını, sivil-asker anlayışını, bütün bunları en gelişmiş demokratik ülkeler seviyesine getiriyor. O açıdan bu son düzenlemeleri normal görmek gerekir, normalleşme olarak görmek gerekir. Yıllar öncenin olağanüstü dönemleri, ara dönemlerinden kalan geleneklerimizdi. Dolayısıyla bunları yeniden düzenliyoruz. Bunların sadece böyle anlaşılması gerekir. Bu alışkanlıklar aslında bugünkü gelişmiş Türkiye'ye pek yakışmıyordu. Onun için bunları başka yöne çekmemek gerekir. Tekrar söylüyorum: Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri bizim göz bebeğimizdir, onun gücü hepimize huzur verir, güven verir ve gurur verir. Ama bu düzenlemeleri de gelişen, demokratik olarak çok farklı noktalara gelen bir ülkenin düzenlemeleri olarak görmek gerekir."

    Anayasa değişikliğine değinen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anayasa değişikliğinden konuşuyoruz... En büyük belge anayasayı değiştirmek. Neyi değiştiriyoruz? Bugünkü anayasa da bugünkü Türkiye'ye pek yakışmıyor, dar geliyor, eski Türkiye'nin anayasasıydı. Bugünkü gerçeklerimize uygun, yeni bir anayasa yapmak için el birliğiyle nasıl uğraşıyorsak, diğer düzenlemeleri de buna göre yapıyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow