hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail'den Heronlar alındı ama...

    İsrailden Heronlar alındı ama...
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İsrail ile askeri anlaşmaların askıya alındığını açıklaması, gözleri savunma ihalelerine çevirdi. Halen yürüyen en önemli proje, F-4 ve F-16 savaş uçaklarına takılacak elektro optik keşif podları ihalesi. Ancak eğer İsrail ile ilişkiler kesilirse, tamamlanan projelerde de sıkıntı yaşanması gündemde.

    Davutoğlu'nun "İsrail ile askeri anlaşmalar askıya alındı" açıklamasının ardından bazı soruların yanıtları aranmaya başladı.

    Askıya alınan anlaşmalar iptal edilecek mi? İptal edilirse Türkiye bundan nasıl etkilenecek. Zarar edecek mi?

    İsrail ile yürütülen en büyük projede F-4 ve F-16 savaş uçaklarına elektro optik keşif podları takılıyor. Bu podlar sayesinde savaş uçakları 100 kilometre uzaklıktan istihbarat amaçlı fotoğraf çekebiliyor.

    Türkiye bu teknolojiyi, Irak hava sahasını ihlal etmeden PKK terör örgütünü gözetleyebilmek için kullanacaktı. ASELSAN'ın ana yüklenici olduğu projeye İsrailli ELBİT firması ortak. 2008 yılında ihale edilen projenin maliyeti 167 milyon dolar.

    Askıya alınan en büyük proje keşif podları. Ancak askeri anlaşmaların askıya alınması tamamlanmış projeleri de etkileyecek. Bunlardan en önemlileri insansız hava araçları Heronlar ve M-60 tanklarının modernizasyonu. Türkiye 10 Heronu teslim aldı. 170 M-60 tankı da modernize edildi.

    Ancak yazılımların güncellenebilmesi ve yedek parça alımı için İsrail ile işbirliğinin devam etmesi gerekiyor. Eğer devam etmezse Türkiye modernize edilen tankları ve alınan Heronları kullanamayabilir.

    Sadece ihaleler değil, ortak tatbikatlar da askıda. İsrail son iki yıldır Konya'da yapılan Anadolu Kartalı tatbikatına davet edilmiyor.

    Doğu Akdeniz'deki ortak arama kurtarma tatbikatı da yine iki yıldır yapılmıyor. Türkiye bu tavrını devam ettirecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow