hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bir şüpheli asker ölümü de Maraş'ta

    Bir şüpheli asker ölümü de Maraşta
    expand

    Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşener’in internette yayınlanan ses kaydında “Bir erimizi alnının ortasından vurduk” itirafıyla gündeme gelen şüpheli asker ölümlerine bir yenisi de Maraş’ta eklendi.

    Birgün gazetesinin haberine göre Maraş Mekanize Piyade Taburluğu’nda askerliğini yapan Eren Özel, dün sabah şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.  Taburluktan bir askerin araması üzerine oğullarının ‘intihar’ ettiği yönünde haber alan aile, bu ölüme şüpheli bakıyor. Eren Özel’in kuzeni Nedim Özel, “Malatyalıyız. Kürt ve Aleviyiz. Eren’in babası Edirne F Tipi Cezaevinde 20 yıldır siyasi tutuklu. Eren daha önceki gece annesiyle konuşmuş. İyi olduğunu söylemiş. Sabahta böyle bir haber alıyorlar. Bizlere henüz net bir bilgi verilmiyor. Bir ‘intihar’ diyorlar bir de ‘kaza sonucu öldü’ diyorlar. Neden olduğu da belirsiz.” Eren’in askerliğini yaptığı sırada sorun yaşayıp yaşamadığını sorduğumuz da ise Nedim Özel, “Çok iyi bir çocuktu. Güler yüzlü, bambaşkaydı. Bir sorun yaşadığını sanmıyorum. Yaşasaydı, haberimiz olurdu. Biz bu ölümden şüpheleniyoruz” yanıtını verdi.

    20 YILDA BİN 342 ŞÜPHELİ ÖLÜM

    Eski Genel Kurmay Başkanı Işık Koşener’in Ağustos ayında internete düşen ses kayıtlarında geçen “Bir erimizi alnının ortasından vurduk” itirafı şüpheli asker ölümlerini gündeme getirdi. Çocuklarını askerde şüpheli şekilde ölen aileler bu itirafın ardından dava açmaya hazırlanırken, TSK ise bu konuyla ilgili henüz bir adım atmış değil. Jandarma Genel Komutanlığı’nın resmi raporuna yansıyan şüpheli asker ölümleri ile İnsan Hakları Derneği tarafından açıklanan rapor ise birbirleriye örtüşüyor. Raporlara göre, 1991 ile 2001 yılları arasında 815 askerin şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. 2001-2010 yılları arasında ise 527 asker şüpheli olarak öldü. Bu sayılar, son 20 yılda 1342 askerin şüpheli bir şeklide öldüğünü gösteriyor. Bu ölümlerle ilgili gerçek bilgiler ise ailelerden gizleniyor. Genellikle de ailelere,  “kaza kurşunu”, “trafik kazası”,  “intihar”, “elektrik ya da yıldırım çarpması” gibi gerekçelerle sunuluyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow