hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fethullah Gülen, Süheyl Batum ve Cumhuriyet'e dava açtı

    Fethullah Gülen, Süheyl Batum ve Cumhuriyete dava açtı
    expand

    Fethullah Gülen'in, CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'un geçen yıl İzmir'de yaptığı bir konuşmada kendisine "hakaret" ettiği iddiasıyla Batum ve açıklamayı haberleştiren Cumhuriyet gazetesine açtığı 3 bin TL'lik manevi tazminat davasının görülmesine devam edildi.

    İstanbul 15. Sulh Hukuk Mahkemesindeki duruşmaya Gülen'in avukatı Orhan Erdemli, Batum'un avukatı Gözde Sert ile Cumhuriyet gazetesi adına avukat Abbas Yalçın katıldı.

    Duruşmada söz alan davalı avukatı Abbas Yalçın, ana muhalefet partisi parti meclis üyesinin beyanlarının haber niteliğinde yayınlandığını belirterek, söz konusu açıklamaların yer aldığı gazete nüshasını mahkemeye sunacaklarını kaydetti.

    Gülen'in avukatı Orhan Erdemli de Batum'un açıklamalarının tamamen aşağılama kastı taşıdığını ve bu açıklamalarının müvekkilinin kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğunu söyledi.

    Batum'un avukatı Gözde Sert de duruşmada söz alarak, müvekkilin açıklamalarında geçen "Uluslararası proje" hakkında daha sonra ayrıntılı beyanda bulunacaklarını ifade etti.

    Mahkeme hakimi tarafların mali ve sosyal durumlarının araştırılması için müzekkere yazılmasına karar vererek, cevap dilekçesinde uluslararası proje hakkında ayrıntılı açıklama yapacağını belirten davalı Süheyl Batum'un avukatına 2 hafta süre verilmesine hükmetti.

    Mahkeme, ibraz edilecek beyan ve bilgiler kapsamında haber içeriği ve açıklamanın hakaret olarak kişilik haklarını ihlal edecek nitelikte değerlendirilmesinin mümkün olup olmayacağının tespiti için bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

    Dava dilekçesi

    Gülen'in avukatı Orhan Erdemli tarafından mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, Cumhuriyet gazetesinde 25 Kasım 2010 tarihli sayısının 21. sayfasında "Fethullah CIA projesidir" başlığı altında bir habere yer verildiği kaydedildi.

    Söz konusu haberde müvekkilinin kişilik haklarının hukuka aykırı olarak ihlal edildiği anlatılan dilekçede, "Haberi okuyan normal düzeydeki bir okuyucu, konuşmayı yapan davalının ülkemizin önde gelen bir partinin genel sekreteri olması nedeniyle konumundan da etkilenerek, müvekkilimi kendi ülkesi aleyhine CIA'ya ajanlık yapan vatan haini olarak görecek ve hakkında olumsuz bir kanaate sahip olacak. Artık ona kin ve nefret duygularıyla bakacaktır" denildi.

    Dava dilekçesinde, Cumhuriyet gazetesinin 25.10.2010 tarihli Gülen hakkındaki yayının hukuka aykırılığının tespitine ve haksız saldırıya son verilmesi talep edilerek, Süheyl Batum ile Cumhuriyet gazetesinin yer aldığı Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık AŞ'den 3 bin TL manevi tazminatla cezalandırılması istendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow