hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    GMF'den 2012 uyarısı

    GMFden 2012 uyarısı
    expand

    ABD'nin önemli düşünce kuruluşlarından olan German Marshall Fund'ın direktörü Craig Kennedy birkaç günlük temaslar için geldiği İstanbul'da CNN TÜRK'e özel açıklamalar yaptı: "Cari Açık, Kürt Sorunu ve Suriye'ye dikkat!"

    ABD'nin Seçim yılına girdiğini ve doğal olarak dış politikanın gündemden düşeceğini  hatırlatan Kennedy, Türkiye-ABD ilişkilerinin birkaç ay öncesine kadar "endişeli" bir sürece girdiğini belirtti. "Artık bunları Washington kulislerinde duymazsınız çünkü kimse kötü haber vermek istemez. ABD de Türkiye'yi seviyor ve kırmak istemiyor ama bazı endişeler var" dedi.

    "ABD'de seçim dönemine giriyoruz, iç politikaya dönük bir dönem olacak. Avrupa da krize meşgul. Bu arada Mısır ve Suriye'yi yine de izliyoruz. Birkaç ay önce Türkiye-ABD ilişkileri konusunda ciddi endişeler vardı. Bunların bir kısmı da basın ve ifade özgürlüğü konusundaydı.. Şimdi kısmen azaldı ama perde arkasında hala ifade ve basın özgürlüğü, demokratikleşme konularında endişeler var"

    Craig  Kennedy, 2012'nin Türkiye ve İsrail hükümetleri için kritik bir yıl olacağına dikkat çekti. Türkiye ve İsrail'in önümüzdeki yıl dertlerinin ortak olacağına vurgu yaptı:

    "Suriye'de iç savaş ihtimali ve giderek daha da sertleşen bir İran.. Ben İsrail'in İran'a herhangi bir saldırı yapabileceğine ihtimal vermiyorum. Ama İran'ın yükselen retoriği hem Türkiye hem de İsrail için sıkıntı kaynağı olacak" diyen Kennedy  " Yani iki ülkenin de istemeseler ya da perde arkasında olsa bile işbirliği ya da normalleşme nedenleri artacak" diye konuştu.

    Kennedy'e göre AKP hükümeti daha önceki koalisyon hükümetine göre, fikir zenginliğinden biraz yoksun. Ama özellikle Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve ekonominin bir dönem tepesindeki isim olan Ali Babacan'ın bu süreçte kazandığı tecrübenin öneminin altını çizdi.

    "Bu hükümet iddialıydı, önemli projeleri devreye soktu içeride ve dışarıda, çoğunda başarılı da oldu..Ama terörle mücadele olan yerlerde hep özgürlükler zarar görür. Bu bütün ülkeler için risk. Umarım, Kürt sorununu çözme sürecinde özgürlükler zarar görmez. En önemli endişem bu" diyen Kennedy, "Mevcut hükümetin fazla güvenle davranıp demokrasiyi zedelemesinden çekinirim… Cari açık sorunu, Kürt meselesi, Suriye önümüzdeki yıl için çok önemli sorunlarınız ama ben Türk halkını iyimser gördüm, kendine güveniyor ve bölgede oynadığı rolü de benimsemiş görülüyor" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow