hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ergenekon sanığına Engin Temel sorusu

    Ergenekon sanığına Engin Temel sorusu
    expand

    Birinci Ergenekon Davası'nda savcı Mehmet Ali Pekgüzel, sanık Özkan Kurt'a Nişantaşı'nda evine girerken 2008'de öldürülen bar işletmecisi Engin Temel cinayetine ilişkin sorular yöneltti.

    Birinci Ergenekon Davası'nın 203. duruşmasında savcı Zekeriya Öz'ü tehdit ettiği iddiasıyla yargılanan tutuklu sanık Özkan Kurt'un çapraz sorgusu yapıldı. Duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, sanık Kurt'a "Sanıklar hakkında saygın kişiler diyorsunuz. Sanıklar hakkında ne biliyorsunuz? Muzaffer Tekin, Oktay Yıldırım, Veli Küçük'ün ne ile suçlandığını biliyor musunuz?" diye sordu.

    Sanık Kurt ise sanıkları basından takip ettiğini söyledi. Savcının bu sorusuna itiraz eden tutuklu sanık emekli astsubay Oktay Yıldırım "Savcı kanaat soruyor. Savcı, sanık Özkan Kurt'un 'müstesna insanlar' demesinden işkillenip soru soruyor. 5 yıldır örgüt bulunamadığından çıkmaz sokağa girildi" diye tepki gösterdi.

    Savcı Pekgüzel, sanık Kurt'a, tehdit mektubundaki "Sizi de bir gün sanık sandalyesine oturturlar. Adil Serdar Saçan gibi" ifadesini anımsatarak, Adil Serdar Saçan'ın kim olduğunu bilip bilmediğini sordu. Sanık Kurt "Emniyet mensubu olduğunu biliyorum. Tuncay Güney ile görüşme yaptığını biliyorum" diye yanıt verdi.

    "Mumcu ve İpekçi'nin hangi güdülerle öldürüldüğünü bilmiyorum"

    Savcı Pekgüzel, tehdit mektubundaki "Beni, sizi öldürmeye teşvik etme. Senin de sonun Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Savcı Öz gibi olacak. Davadan el çekmemen halinde senin her bir parçanı başka yere gömerim. Yakınlarına bu acıyı tattırırım" şeklindeki ifadeleri okuduktan sonra sanık Kurt'a şunları söyledi:

    "Savcı Öz'ün kim olduğunu, neden öldürüldüğünü biliyor musun? Herhalde Doğan Öz'den söz ediyorsun. Doğan Öz, kontrgerilla konusunda ilk araştırmayı yapan savcıdır."

    Sanık Özkan Kurt ise "Abdi İpekçi, Uğur Mumcu ve Doğan Öz'ün hangi güdülerle, hangi amaçla öldürüldüğünü bilmiyorum. Ben Ergenekon operasyonlarının haksız olduğunu düşündüğüm için yolladım. Ben bu davaya 'dava' bile demekten hicap duyuyorum. Bir kızgınlık anında yaptım mektubu yolladım" diye konuştu.

    "Öz'ü bulunduğu makam nedeniyle tehdit etmem mümkün değildir"

    Savcı Pekgüzel, Sanık Kurt'un savcı Zekeriya Öz'e gönderdiği mektubu okudu. Bunun üzerine Sanık Kurt, "Ben Savcı Zekeriya Öz'e gönderdiğim mektup ile Öz'ü korkutmuş olabilirim. Ben devletine ve milletine saygı duyan biriyim. Bulunduğu makam nedeniyle Öz'ü tehdit etmem mümkün değildir" dedi.

    "Benim cepte taşınan bıçağım bile yok"

    Savcı Pekgüzel tehdit mektubunda geçen, "Beni sizi öldürmek için teşvik etmezsiniz. Bu ülke bir savcının daha suikaste kurban gitmesini kaldıramayacağı kanaatindeyim. Sana ömründe görmediğin kadar acı çektirerek gömmek beni de üzer ama inan parçalarını bulamazlar. Bu davadan çekilmemen halinde senin her parçanı bir çukura gömerim" ifadeleri okuyarak böyle bir şey yapmak için silahın ya da patlayıcıların var mı? diye sordu.

    Sanık Kurt, bir anlık kızgınlıkla ve tansiyonu yükseldiği için o mektubu yazdığını yineleyerek, "Benim cepte taşınan bıçağım bile yok. O anki psikolojiyle yazdım" ifadelerini kullandı.

    Savcı Pekgüzel'in soruları üzerine sanık Kurt, "Nufüsta 1989 doğumlu gözükmekteyim. Ancak ben 1987 doğumluyum. Nufüsa geç kaydedildim" dedi.

    "Bu davanın sanıklarından hiçkimseyi telefonuma kaydetmedim"

    Savcı Pekgüzel, sanık Kurt'a ait olan sim kartında Sedat Peker ismiyle kaydedilen 3 numara olduğunu belirterek, "Sedat Peker ismiyle kaydedilen kişi davanın sanığı olan Sedat Peker midir? diye sordu. Sanık Kurt ise "Ben 11 tane hat kullandım ama Sedat Peker diye kimseyi kaydetmedim. Bu davanın sanıklarından hiçkimseyi telefonuma kaydetmedim. Tanımadığım insanları telefonuma kaydetmem mümkün değil" şeklinde cevap verdi.

    Sanığa, engin temel cinayeti soruldu

    Savcı Pekgüzel Nişantaşı'nda evine girerken 2008'de öldürülen bar işletmecisi Engin Temel cinayetine ilişkin de sorular sordu. Savcı Pekgüzel, Kurt'un savcı Öz'e tehdit mektubunu göndermeden önce İstanbul Emniyetine gönderilen bir ihbar mektubunda Nişantaşı'nda evine girerken 2008'de öldürülen bar işletmecisi Engin Temel cinayetine ilişkin bilgilerin yer aldığını belirterek, ihbarda Temel'i Oflu enişte lakaplı Özkan Kurt'un öldürttüğünün yazıldığını söyledi. Kurt'a ait dijital belgelerinin incelenmesinde de Temel'in oturduğu binanın adresinin yer aldığını ifade eden savcı Pekgüzel, "Engin Temel'i tanıyor musun?' diye sordu

    "Engin Temel'i tanımıyorum"

    Daha öncede Engin Temel cinayetine ilişkin Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na ifade verdiğini söyleyen Sanık Kurt, "Ben kendisini tanımıyorum. Ben cinayeti televizyonlardan duydum. Yanlış hatırlamıyorsam ben cinayetin olduğu tarihte İstanbul'da da değildim. Benim birebir Engin Temel ile irtibatım yok. Benim hakkımda savcılığınıza asılsız ihbar mektupları gönderilmiş. Benim sevenim olduğu kadar sevmeyenim de vardır. Bu tarz şeylere benim gücüm yetmez. Bunlar maksatlı olarak yapılmış şeyler" ifadelerini kullandı.

    Pekgüzel, kendisine sanığa ait bir flash bellekte, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi siyasetçi ve bürokratlarla ilgili kişisel bilgilerin yer aldığını belirterek açıklama istedi. Flash belleğinin içinde sadece savcı Öz'e yazdığı tehdit mektubunun olduğunu belirten Kurt, "Gayrettepe'deki emniyete girdiğimde flash belleğin içiden birşey yoktu. TEM Şube'ye gidince birçok dosyaya rastlandı. Format atılan bilgisayarda dosyaların çıktığı iddia ediliyor" dedi. Savcı Pekgüzel, 'Emniyet ifadende bunlar internetten topladığım bilgiler demişsin' diye sorması üzerine Sanık Kurt da "Hayır efendim. Ben yargılama dosyamı gördükten sonra hepsine itirazda bulundum. Savcılık ve nöbetçi mahkemede 'Bana ifadelerini kabul ediyor musun?' diye soruldu, ben de 'Kabul ediyorum' dedim. Bana 'Flash belleğinde şu çıktı ne diyeceksin' diye sorulmadı." ifadelerini kullandı.

    "Ben tavuk bile kesemem"

    Savcı Pekgüzel, yine gönderilen bir ihbar mailinde, "Kurt, Veli Küçük adına infaz timi kurarak cinayetler işlemiştir. İzmir'deki İbrahim Çiftçi cinayeti bunlardan birisidir. Şişli'de bar olayıyla ilgili Engin Temel'in öldürülmesi ve 600 bin dolardan söz ediliyor" diye sordu. Sanık Kurt ise, hayatında hiç 600 bin dolarının olmadığını söyleyerek, "İhbar mektubunda hiç telefon kullanmadığım söyleniyor. Ama üzerime kayıtlı 11 hattım var. İsteyen her şekilde bana ulaşabilir. İhbar yanlıştır. Cinayete azmetirmekten söz ediliyor. Ben tavuk bile kesemem. İbrahim Çiftçi'nin adını bu davada duydum" dedi.

    "Davayı buraya bağlamak için kurgulanmış"

    Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Özkan Kurt henüz tehdit mektubunu göndermeden İstanbul Emniyeti ve Sultanahmet'teki savcılığa gelen ihbar içerikli 23 Şubat 2010 tarihli bir e-postada "Oflu enişte lakaplı Özkan Kurt 26 Şubat 2010 tarihinde cuma namazından çıkışında Başbakan'a suikast düşünüyor" ifadelerinin yer aldına dikkat çekti. İhbarda Deniz Baykal, Bülent Arınç, Ali Babacan gibi siyasetçilerin adının bulunduğunu ifade eden Pekgüzel, Özkan Kurt'tan açıklama istedi. Özkan Kurt "Dava buraya bağlamak için kurgulanmış" diye yanıt verdi. Duruşma Özkan Kurt'un sorgusuyla devam ediyor
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow