hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'li Korutürk: "Askerlik 6 aya insin"

    CHPli Korutürk: Askerlik 6 aya insin
    expand

    CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Meclis'te yaptığı açıklamayla askerlik süresinin 6 aya indirilmesini ve profesyonel orduya geçilmesini istedi. Korutürk, jandarma teşkilatında zorunlu askerlik kapsamındaki gençlerin kullanılmasına son verilmesi gerektiğini de söyledi.

    Korutürk, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bedelli askerlik ile askerlik sürelerinin kısaltılması ve profesyonel ordu konusunda açıklamalarda bulundu.

    Anayasa ve ilgili kanunlarda yapılacak değişikle TSK'nın çağın gereklerine cevap verecek bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirten Korutürk, "Zorunlu askerlik hizmeti ile terörle mücadele görevini ayırt etme zamanı gelmiştir. Yükümlülerin barış zamanında terörle mücadele gibi görevlerde kullanılmasını önlemek için İç Hizmet Kanunu'nun 2. maddesindeki askerlik yeniden tanımlanmalıdır" diye konuştu.

    Jandarma zorunlu askerlik kapsamından çıkarılsın

    Askerliğin barış zamanında eğitimle sınırlandırılması gerektiğini ifade eden Korutürk, bu kapsamda Jandarma Teşkilatı içinde zorunlu askerlik görevini yapan gençlerin kullanılmasına son verilmesinin önemli bir adım olacağını söyledi. Korutürk, sözlerine şöyle devam etti:

    "Buna bağlı olarak, askerlik süresi ilk aşamada 15 aydan 9 aya indirilmelidir. TSK'da gerçekleştirilecek yeni kuvvet yapısı ve yükümlülerin askerlik hizmetini sadece eğitimle sınırlandırılması tamamlandığında, bu süre 6 aya kadar çekilebilir. Askerlik yaşı isteğe bağlı olmak şartı ile 18'e indirilmeli; 18-20 yaşları arasında isteyen gençlerin erken çağda askerlik yükümlülüklerini tamamlamaları, askerlik hizmetlerinin son aylarında yoğun meslek edindirme kursları ile de desteklenerek daha donanımlı şekilde hayata hazırlanmaları sağlanmalıdır."

    Devlet askerlik süresince SGK primlerini ödesin

    Gençlerin askerlik süresince SGK aidatlarının devlet tarafından karşılanmasını da öneren Korutürk, bedelli askerlik konusunda Hükümetle mutabık olmadıklarını ancak bu haktan faydalanacak kitleyi de rahatsız etmeyi düşünmediklerini bildirdi. Korutürk, "Bir yasa teklifi hazırlıyoruz. Diğer partilerle de işbirliği yapıp, biran önce TSK'yı sivil denetime tabi olacak şekilde vurucu gücü yüksek, hareketli, küçük fakat etkin bir hale getirmek istiyoruz. Bunu sivil yönetimin altına almak her zaman CHP'nin şiarı olmuştur. Bunu, TSK'nın itibarını en yüksek düzeyde tutarak yapmaktır amacımız" dedi.

    Gerilla ifadesini de değerlendirdi

    Korutürk, gazetecilerin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in bölücü terör örgütü üyeleri için "gerilla" dediğini söylemeleri üzerine, "Fevkalade talihsiz bir ifade. Bilerek kullandığını düşünmüyorum. Bilerek kullandıysa, PKK teröristlerine özel bir statü atfediyor demek ki kabul edilebilir bir şey değildir. Bilmeyerek kullandıysa da bir bakanın bilmeyerek ifade kullanması ayrıca kabul edilebilecek bir şey değildir. Neresinden baksanız acayip bir şey" açıklamasında bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow