hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaplan: "2012'de yapılmalı"

    Kaplan: 2012de yapılmalı
    expand

    BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Cumhurbaşkanı seçiminin 2012'de yapılması gerektiğini belirterek, "AK Parti'nin Anayasa değişikliğini kanunla dolanmasına bu Mecliste izin vermeyeceğiz" dedi.

    Kaplan, düzenlediği basın toplantısında, dün Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın "Tek yönlü uyguladığımız entegre bir stratejimiz var. Devlet olarak, sınır ötesi operasyonlardan, KCK operasyonlarına hepsi koordinasyon içinde tartışılmış, kararlaştırılmış, planlanmış ve yürütülmektedir" dediğini aktardı.

    Bu açıklamalarla "bağımsız yargıya talimat verdiklerinin açığa çıktığını" öne süren Kaplan, "Bir muz  cumhuriyetinde dahi bu kadar kabaca hukuk ihlali olmaz" diye konuştu.

    Konuyla ilgili bugün TBMM Başkanlığına Meclis araştırma önergesi verdiklerini belirten Kaplan, "Nedir bu entegre stratejiniz? Nasıl koordinasyon içinde yaptınız? Nerede kararlaştırıp, nerede planladınız? MGK'da mı, Pensilvanya'da mı? Yargıya niye müdahale etiniz?" sorularını yöneltti. Meclis soruşturması açılması için gerekli sayılarının olmadığını belirten Kaplan, "Bizim sayımız 29. Vicdanının sesini dinleyecek 26 milletvekiline eriştiğimiz anda Mecliste bu dönemin ilk soruşturma önergesini vermiş olacağız" diye konuştu.

    Atalay'ın açıklamalarından sonra, HSYK'ya, görevini kötüye kullanan hakim ve savcıları şikayet edeceklerini, suç duyurularında bulunacaklarını aktaran Hasip Kaplan, "Bu dönemi belgeleyeceğiz. Bu dönemin hukuksuzluğunda rol alanlardan bunun hesabını soracağız" açıklamasında bulundu.

    Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2012'de yapılması gerektiğini iddia eden Kaplan, şöyle devam etti:

    "Siyasi ahlak, milletin iradesine saygı bunu gerektirir. AK Parti'nin, Anayasa değişikliğini kanunla dolanmasına bu Mecliste izin vermeyeceğiz. Bu Hükümet, Cumhurbaşkanlığı için seçime gitmekten niye korkuyor? BDP'nin görüşü nettir. Sayın Gül'e çağrıda bulunuyorum; makamınızı tartışma konusu yapmayın. Çıkın 'beş yılda bu seçim yapılacaktır' deyin. Gerektiğinde 2012 seçimleri için zamanında istifa edeceğinizi açıklayın."

    "Fark yok"

    Kaplan, Fransa'daki oylamayla ilgili bir soru üzerine, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında hiç bir fark bulunmadığını ileri sürdü. Kaplan, şunları söyledi:

    "Sarkozy de ırkçıdır, milliyetçidir, muhafazakardır. Cezayir'in lideri uçakla kaçırılıp bir şatoda yargılandığı zaman Cezayirli avukatlar savunuyordu ve saldırıya uğruyorlardı. Öcalan da yargılanıyor 36 avukatını Erdoğan tutuklatıyor. Sarkozy, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ırkçı bir partiyle işbirliği yaptı. Sayın Erdoğan da Cumhurbaşkanı seçimi yaklaşıyor tıpkı Sarkozy gibi MHP'yi yedeğine alarak Cumhurbaşkanı olmaya çalışıyor."

    KESK'in açıklaması

    Kaplan'ın basın toplantısına katılan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, "Grev hakkının yasal teminat altına alındığı bir toplu sözleşme düzeni, kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesine son verilmesi, güvencesiz çalıştırılmaya son verecek düzenlemeler, tüm çalışanların insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşullarının sağlanması, net asgari ücretin bin TL'ye çıkarılması, tüm ücret ve maaşlarda bu tutarın vergi kesintisi dışında bırakılması" için 21 Aralıkta bir günlük greve gideceklerini söyledi. Kaplan da KESK'in eylemine desteklediklerini bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow