hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyanın en yüksek 3. dağına çıkacak

    Dünyanın en yüksek 3. dağına çıkacak
    expand

    Milli dağcı Tunç Fındık, 2 ay sürecek bir tırmanışla dünyanın en yüksek 3. dağı Kanchenjunga Dağı'na Türk bayrağını çıkartacak.

    Kanchenjunga dağına dünyadaki 8000 metreden yüksek 14 doruğa tırmanma projesi dahilinde giden milli dağcımız, dağcılığın olimpiyatı olarak bilinen bu proje dahilinde toplam 6 adet 8000 metrelik doruğa tırmandı. Tunç, aynı zamanda Everest'e iki sefer ve farklı rotadan çıkan ilk Türk. CNN TÜRK'ün medya sponsoru olduğu Zirve Dağcılık  Kulübü üyesi Tunç Fındık’ın bu seferi gerçekleştirmesine The North Face, İşdestek, Solgar, Globalstar Avrasya gibi sponsorlar destek veriyor.

    Asya’daki Himalaya Dağlarının Nepal-Hindistan sınırında yeralan ve ilk çıkışı 1955 yılında İngilizlerce yapılan Kanchenjunga, 8586 metrelik yüksekliği ile, Everest ve K2'den sonra yeryüzündeki en yüksek 3. dağ. Dağa tırmanış dünyanın en zorlu ve büyük tırmanışlarından biri olarak tanımlanıyor.

    60 gün sürecek

    On günlük ve 90 kilometrelik zorlu bir yürüyüşle ulaşılan 5000 metredeki ana kamptan başlayacak tırmanışta, dağın kuzeybatı yamacına çıkılacak ve 3600 metrelik bir teknik buz ve kar yamacı tırmanılacak. 8586 metrelik zirveye tırmanış, yüksekliğe uyum ve uygun tırmanış zamanının gelmesini beklemek için toplam 60 gün sürecek. Dağ üzerinde en yükseği 7800 metrede olmak üzere 4 yüksek kamp kurulacak.

    40 dağcı hayatını kaybetmişti

    Kanchenjunga, teknik zorluğu ve genel tehlikeleri nedeniyle çok az sayıda kişinin zirvesine ulaştığı bir zirve; bugüne kadar toplam 250 kişinin zirvesine tırmandığı dağda, 40 dağcı tırmanmaya çalışırken hayatını kaybetti. Dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest ile kıyaslandığında; Everest zirvesine bugüne kadar ulaşan kişi sayısı 4800 civarında ve bu tırmanışlarda ise 220 kişi hayatını kaybetti.

    Yakın bölgelerden Sıkkim'de kutsal sayılan Kanchenjunga'nın Tibet dilinde anlamı, beş farklı zirvesinden kaynaklı olarak "Karların Beş Kutsal Hazine Avı" anlamına geliyor.

    Tunç Fındık, tırmanış için Mart’ın sonunda İstanbul’dan Nepal’in başkenti Katmandu’ya hareket edecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow