hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aşı yüzünden kürtaja tazminat

    Aşı yüzünden kürtaja tazminat
    expand

    İzmir'de 'Kızamıkçık aşı kampanyası' kapsamında aşı olup, aşıdan sonra kürtaj olmak zorunda kalan bir anne adayının Sağlık Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme, 'Hizmet kusuru' bulduğu Bakanlığı anne ve baba adayına toplam 15 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

    Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Dr. Veli Atanur, bakanlığın kürtaj nedeniyle alınan bebekler yüzünden anne ve babalardan özür dilemesini istedi.

    Dr. Atanur, yönetim kurulu üyeleri Dr. Ergun Demir ve Gülfidan Yıldırım ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, yargıya taşınan kızamıkçık aşısı kampanyasındaki süreci hatırlattı. Dr. Atanur, Temmuz-Ağustos 2009'da 33 ilde kampanya başlatılıp, 18-35 yaş kadınlara aile hekimliklerinde kızamıkçık aşısı yapıldığını vurguladı. Kampanyanın planlaması, yürütülmesi ve sonraki izleme dönemlerinde vahim hatalar yapıldığını, o dönemde Bakanlığı çok uyarmalarına karşın hatalı uygulamanın sürdürüldüğünü belirten Dr. Atanur, şu hatırlatmayı yaptı:

    İzmir'de 58 kadın kürtaj oldu

    "Gebe kadınlara doğumsal Kızamıkçık Sendromu riski nedeniyle kızamıkçık aşısı yapılmaması ve kızamıkçık aşı uygulaması sonrasında 4 haftalık dönemde gebe kalınmaması gerekirken, yüzlerce gebe kadına kızamıkçık aşısı yapıldı. Gebe kadınlara ve ailelere yeterli danışmanlık hizmet verilmemesi sonucunda gebeler panik içinde kürtaj olarak gebeliklerini sonlandırdı. O dönem toplum sağlığının nasıl hiçe sayıldığını gündeme getirdik, Bakanlığı uyardık. Ama Bakanlık, uygulama hatası sonucu aşı yapılan gebeleri Prenatal (doğum öncesi) tanı merkezi olan referans merkezlerinde izlemek ve danışmanlık hizmeti vermek yerine, konunun medyada yer alması üzerine yaptığı açıklamayla, basını tehdit etmiş, sendikamızı kamuoyunu yanıltmakla suçlamıştı. Hatta Bakanlık İzmir'de aşı yapılan gebe sayısını bile 135 olarak açıklayıp, gerçekleri gizlemişti. CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur'un yazılı soru önergesi üzerine verilen yanıtta; 33 ilde aşı sırasında gebe olan, ya da aşı olduktan sonra 4 hafta içinde gebe kalan 1554 kişi olduğu, bunların 255'inin İzmir'de olduğu açıklanmıştı. Bunlardan numune alınarak tetkik yapıldığı belirtilirken, İzmir'de 58 kadının bu nedenle küretaj olduğu kaydedilmişti. Bu gebelerden biri yargıya başvurdu ve kazandı."

    Acı ve elem çektirildi

    Öte yandan, adı açıklanmayan hamilenin kendisi için 100 bin, eşi için 50 bin lira manevi tazminat talebiyle İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nde açtıkları dava sonuçlandı. Mahkeme heyeti; aşı uygulaması sırasında idarece hasta bilgilendirme ve onama formu oluşturulmadığı, hastaya bu yönde bilgi ve eğitim verildiği hususunun kanıtlanamadığının görüldüğünü bildirdi. Davacı kadının kızamıkçık aşısı uygulanması sonrasında gebe olduğunun anlaşılması üzerine, gebeliğin sonlandırılması zorunda kalınmasında davalı idarenin 'hizmet kusur' bulunduğu ve davacıların bu olay sonucunda bebeklerini kaybetmesi nedeniyle ağır elem ve acı duydukları sonucuna varıldığı belirtilen kararda Bakanlık, anne adayına 10 bin, baba adayına 5 bin lira olmak üzere toplam 15 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildi. Dr. Atanur, Bakanlığın vatandaşlara ve bebeklerini kaybeden çiftlere özür borcu olduğunu belirti, sözlerini şöyle tamamladı:

    Bakanlığın özür borcu var

    "Kızamıkçık aşı uygulamasında vahim hatalar işlenmiştir. Sağlık Bakanlığı'nın ağır ihmali vardır. Bakanlık, bu hatalar zinciri ve olayı örtme gayretleri nedeniyle vatandaşlardan, kürtaj edilerek tahliye edilen bebekler nedeniyle anne ve babalardan özür dilemelidir. SES olarak koruyucu sağlık hizmeti olarak bağışıklama hizmetlerini önemsiyor ve destekliyoruz. Bağışıklama hizmetlerinin Sağlık Ocakları ekibince yürütüldüğü dönemde topluma dayalı uygulamalarla çocuk felci ve kızamık hastalıklarına karşı kazanılan başarıların sürdürülmesi, diğer hastalıklara karşı da yurttaşlarımıza aşı ile önlenebilir hastalık riskinden arınmış ya da olabildiğince azaltılmış ortamda yaşama haklarının teslimi hususunda Sağlık Bakanlığını bilim ve deneyime hürmet etmeye davet ediyoruz."


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow