hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanlar çiftetelliden telif istedi

    Almanlar çiftetelliden telif istedi
    expand

    "İstiklal Marşı"ndan telif isteyen Alman meslek birliği Gema, bu kez Türk düğünlerine el attı. Birlik, bir Türk çiftten Almanya'daki düğünlerinde çaldıkları müzik eserleri için telif istedi. Çift şaşkın... Olay mahkemeye taşındı.


    Önce İstiklal Marşı... Şimdi Türk düğününde çalınan türküler...

    Alman Müzik Eserleri Telif Hakları Birliği Gema, ikinci kez yine bir telif iddiasıyla gündemde.

    Birlik, daha önce 2007 yılında bir Türk derneğinin programında seslendirilen İstiklal marşı için telif istemişti. Bu kez de bir Türk düğününde söylenen Türk şarkı ve müzikleri için telif istedi. Dortmund kentindeki  düğünün sahipleri, Nilgün ve Özgür Ergel çiftine 180 euro'luk fatura gönderdi.

    Düğünlerindeki şarkılar için kendilerinden para istenen çift şaşkın: "Düğün esnasında bir Gema yetkilisi salona gelmiş ve bir süre düğün salonunda kalmış. Kendisinin davetli olmadığı halde düğüne girebilmesi ve yaklaşık 600 davetlinin birbirini tanımasının imkansız olduğundan hareketle, düğünün kamuya açık bir organizasyon olduğu ve çalınan müziklerin telif hakkı kapsamına girdiği konusunda rapor tutarak, bize 180 Euro'luk fatura göndermişler. Neyin telif hakkını istiyorlar anlamadık."

    Gema'nın gerekçesi 600 kişilik düğünün, kamuya açık olduğu iddiası, isteyen herkesin eserleri dinlemesi... Zira, birlik mahkemeden faiziyle birlikte 201 Euro'yu bulan haciz kararı aldırmış.

    Özgür Ergel "İtiraz ettik, davanın yeniden görüşülmesine karar verildi. Şimdi 18 Ocak'ta Bochum Sivil Mahkemesi'nde duruşmamız var" dedi.

    Dava kritik. Müzik Eserleri Telif Hakkı Birliği Gema davayı kazanırsa, Almanya'daki düğünlerde, emsal teşkil edecek. Türk düğünlerinden telif hakkı talep edilmesinin önü açılacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow