hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni mekanizma önerisi

    Yeni mekanizma önerisi
    expand

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, G-20 Dışişleri Bakanları toplantısında, en az gelişmiş ülkeler ile G-20 ülkelerini bir araya getirecek yeni bir mekanizma oluşturulmasını önerdi. Davutoğlu, "Küresel vicdanın sesi olabilecek bir yeni mekanizma olması gerektiğini teklif ettim" dedi

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meksika'nın Los Cabos kentinde düzenlenen G-20 Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısının ardından temaslarını değerlendirdi. G-20 ülkelerinin dünya nüfusunun yüzde 70'ini, dünya ekonomisinin de yüzde 90'ını temsil etiğini hatırlatan Davutoğlu, G-20'nin özellikle içinden geçilen kritik dönemde çok önemli roller üstlenecek bir örgüt olduğunu söyledi.

    BMGK'nın daimi üyelerinin konuyla hiçbir ilgisi yok


    Toplantılar sırasında özellikle uluslararası sistemin yeniden yapılandırılmasında BM Güvenlik Konseyi'nin soğuk savaştan gelen yapısı dolayısıyla birçok temel soruna cevap oluşturamadığını dile getiren Davutoğlu, "Birçok önemli konuda, bu konuların doğrudan tarafı olan bölgesel aktörler yerine, konuyla hiçbir ilgisi olmayan BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin kendi aralarında pazarlıklar sonucunda karar alınmasının, son Suriye örneğinde olduğu gibi ama ondan önce de Filistin konusunda İran konusunda da benzer kararlar alındı, bundan en çok etkilenen bölge ülkeleri olarak bizlerin çok daha aktif bir şekilde sürece katılmamız gerektiğini vurguladım. Bu katılımcılar tarafından genel kabul gördü" dedi.

    "En zenginler ile en yoksullar ortak toplantı yapmalı"

    Davutoğlu, toplantı sırasında küresel yönetişimde insani gelişme konusunda bir sunuş yaptığını da belirterek, burada yeni bir toplantı teklifinde bulunduğunu açıkladı. Davutoğlu, şöyle konuştu:

    "Dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisiyle, yani G-20 ile, bizim koordinatörlüğünü üstlendiğimiz dünya ekonomisinin en az gelişmiş 47 üyesi arasında ortak bir toplantı yapılması... Bir anlamda bununla kastımız küresel vicdanın harekete geçirilmesi. Çünkü büyük eşitsizlikler var en az gelişmiş ülkelerle en çok gelişmiş ülkeler arasında. Gelir paylaşımı konusunda büyük eşitsizlikler söz konusu. Bir tarafta, Somali örneğinde olduğu gibi, yiyecek hiçbir temel ihtiyacı bile karşılayamayan bir yapı, diğer tarafta, olağanüstü israfın ve gereksiz tüketimin olduğu bir yapı. Bu ikisinin bir arada yürümesi artık çok mümkün değil. İnsani gelişme sadece vicdani bir konu değil, aynı zamanda küresel barışı da sağlayacak ve doğrudan güvenlikle ilgili bir husus. Biz bu eksikliklerin giderilmesi için bu anlamda yeni bir girişim teklifinde bulunduk. Bu iki platformu bir araya getirmek, en az gelişmişle en çok gelişmişleri bir araya getirerek bu eşitsizlikleri ortadan kaldıracak, tabiri caizse küresel vicdanın sesi olabilecek bir yeni mekanizma olması gerektiğini teklif ettim. Bu da genel kabul gördü. Birçok dışişleri bakanı bu görüşe atıfta bulundular. Ümit ederiz ki önümüzdeki dönemde böyle bir girişimle, dediğim gibi küresel vicdanın sesinin duyulması sağlanmış olur."

    "Biz bu görüşleri daha çok dile getireceğiz"

    Davutoğlu, bu teklifine BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan ülkelerden destek olmadığını, ancak bir karşı çıkma da görmediklerini söyledi. Genellikle diğer ülkelerden destek bulduklarını kaydeden Davutoğlu, "Artık bu yapı, uluslararası küresel sistemdeki yeni gelişmeler, 2. Dünya Savaşı'ndan kalan mekanizmaları anlamsız kılıyor. O mekanizmalar bu yükü taşıyamıyor. Bunun herkes tarafından görülmesi lazım" dedi. Davutoğlu, şöyle devam etti:

    "Biz bu görüşleri daha çok dile getireceğiz. Bir an önce BM reformlarının gerçekleşmesi lazım. G-20, G-8'e göre çok daha kapsamlı bir yapı olduğu için temsil kabiliyeti daha yüksek. Ama bunun da ötesinde en az gelişmiş ülkeleri de devreye sokacak şekilde bir uluslararası adalet anlayışı lazım. Biz bunu dillendirmeye devam edeceğiz."

    "Suriye yönetimi kendi halkıyla savaşmamalı"

    Davutoğlu, Tunus'ta 24 Şubat'ta yapılacak Suriye konulu toplantı hakkındaki bir soru üzerine ise, toplantıda bütün katılımcıların içinde bulunduğu genel bir çağrıda bulunulacağını söyledi. Türkiye'nin son 1 yıldır her türlü
    zeminde Suriye yönetimine kendi halkına karşı yürüttüğü savaşı durdurması için çağrı yaptığını hatırlatan Davutoğlu, "Şu veya bu ülkelerden ya da değişik açılardan gelmiş olan engellemeler dolayısıyla BM Güvenlik Konseyi'nin karar alamamış olması, Suriye yönetimini yanlış yöne sevk etmemeli. Aksine, Suriye yönetiminin nihai meşruiyeti kendi halkıdır. Kendi halkının gönlünü kazanması esas olandır. Ama maalesef şu ana kadar bunu yapmadığı gibi, kendi halkıyla bir savaş yürütüyor. Bunun bir an önce durması lazım.Tunus toplantısında da bu konuda artık daha somut adımlar atılması için, daha güçlü ve kararlı bir ses, bir mesaj oluşturmaya kararlıyız" diye konuştu.

    "Suriye, Yugoslavya gibi olmasın"

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Tunus'ta yapılacak çağrıya BM Güvenlik Konseyi üyelerinin de bu kez olumlu cevap vermesini ümit ettiklerini dile getirdi. Davutoğlu, "Onun olmaması durumunda herhalde hiç kimsenin 1990'lı yıllarda Yugoslavya'da yaşanan tarzda şehirlerin top ateşine tutulduğu, sivil halkın düzenli bir ordu tarafından bilinçli bir şekilde saldırıya maruz kaldığı bir tabloyu seyretmemesi lazım. Seyrederse, uluslararası toplumda, bütün dünyada büyük bir prestij kaybına uğrar. Buna izin vermememiz gerekiyor. Özellikle Türkiye, bugün burada da herkes ifade etti, bu konunun birinci derecede tarafıdır. Türkiye de Suriye halkına olan borcunu her zeminde bu konuyu gündeme getirerek ödemeye ve bundan sonra da gerekli adımları atmaya kararlıdır" şeklinde konuştu.

    İran ve P5+1 ülkelerine çağrı

    İran ile P5+1 ülkeleri arasında yapılması planlanan nükleer müzakerelere de değinen Davutoğlu, son gelişmelerin olumlu olduğunu, İran tarafının toplantıya hazır olduğunu açıklamasının ve toplantının İstanbul'da yapılmasını arzu ettiklerini vurgulamalarının önemli olduğunu söyledi. Davutoğlu, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Meksika'da bu konuda kapsamlı bir görüşme yaptığını bildirdi.

    Guayebera giydiler

    Toplantı sırasında bakanlar aile fotografı da çektirdi. Bu sırada Dışişleri Bakanları Meksika'nın geleneksel "Guayebera" adlı beyaz gömleğini giyerek poz verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow