hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İspanya'nın ünlü yargıcı görevden alındı

    İspanyanın ünlü yargıcı görevden alındı
    expand

    İspanya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (CGPJ), Yüksek Mahkeme'nin 11 yıl görevden uzaklaştırma kararı verdiği yargıç Baltasar Garzon'un Ulusal Mahkeme'deki görevine resmen son verdi.

    Yapılan açıklamada, Yüksek Mahkeme'nin verdiği kararın yürürlüğe sokulduğu ve yargıç Garzon'un 11 yıl süreyle görevinden uzaklaştırılmasıyla Ulusal Mahkeme'deki yerini tamamen kaybettiği bildirildi.

    CGPJ sözcüsü Gabriel Bravo, "Garzon'un hukuki kariyeriyle ilgili böyle önemli bir haberi vermek pek de hoş değil. Ama her türlü halde yasalar herkes için eşittir" dedi.

    İspanya'da terörizm, suç örgütleri gibi özel davalara bakan Ulusal Mahkeme'nin ünlü yargıcı Garzon, hakkında açılan yolsuzlukla ilgili bir soruşturmada sanıklar ile avukatlar arasındaki görüşmeleri dinlettirerek "usulsüz delil topladığı, görevini kötüye kullandığı ve anayasal hakları garanti etmediği" gerekçesiyle 9 Şubat'ta Yüksek Mahkeme'nin oy birliğiyle verdiği kararla 11 yıl görevden uzaklaştırma cezası almıştı.

    Garzon hakkındaki diğer bir dava zaman aşımından dolayı düşerken, şu anda sadece Franco döneminin suçlularını soruşturmaktan dolayı açılmış olan davanın kararı bekleniyor.

    Öte yandan, her türlü halde İspanya'daki hukuki kariyeri sona eren 56 yaşındaki Garzon'a özellikle Latin Amerika ülkelerinden büyük destek geldiği, hatta iş teklifleri yapıldığı kaydediliyor.

    Kolombiya'da bulunan Amerikan Devletleri Örgütü (OEA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Sayın Baltasar Garzon, OEA bünyesindeki Barış Sürecini Destekleme Misyonu'nda önemli bir rol üstlenmektedir ve bu misyon tamamlanıncaya kadar çalışmalarına devam edecektir" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow