hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Öfke"nin birinci yılında sokaktaydılar

    Öfkenin birinci yılında sokaktaydılar
    expand

    İspanya'da ekonomik krizin ardından ortaya çıkan ve "Öfkeliler" adı verilen halk hareketinin protesto gösterilerine başlamasının 1. yıl dönümü kutlandı.

    Yıl dönümü kapsamında 12 Mayıs'ta başlatılan ve İspanya'nın birçok kentinde süren eylemlerin en büyüğü, sembolik değeri olan Madrid'deki Sol Meydanı'nda yapıldı. Meydanı dolduran 2 binden fazla kişi, ekonomi, siyaset, dış politika, finans gibi çok farklı konularda tartışıp, sisteme karşı görüşlerini dile getirdi. Evlerinden getirdikleri tencere ve tavalara vurarak gürültü çıkaran göstericiler, "Bu krizi biz ödemeyeceğiz", "Hayır, hayır... Bu siyasetçiler bizi temsil etmiyor" sloganları attı.

    Bu arada, İspanyol basınında, "Öfkeliler"in bir yıl öncesine oranla sempatisi ve etkisinin azaldığını savunan haberlere yer verdi. Hareketin bağlı olduğu grupların sözcüleri ise "Daha da güçlendiklerini" ileri sürdü.

    Öte yandan, Madrid özerk yönetimi, göstericilerin geçen yıl olduğu gibi Sol Meydanı'nda kamp kurmasını engellemek için eylemlere saat sınırlaması getirdi ve geçen 4 gün boyunca 2 binden fazla polis görevlendirdi.

    Bugüne kadar yapılan gösteriler, müsaade edilen saat olan 22.00'yi geçerken, sabahlamak isteyen küçük gruplara polis müdahale etti. İlk 3 günde 28 kişi gözaltına alınırken, bunların büyük bölümü serbest bırakıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow