hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pakistan'da Erdoğan'a büyük alkış

    Pakistanda Erdoğana büyük alkış
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük ziyaret için Pakistan'da. Çok sıcak şekilde karşılanan Erdoğan ziyaretinin ilk gününde Pakistan Ulusal Meclisi'ne hitap etti. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Başbakan Erdoğan, milli egemenlik vurgusu yaptı; Arap baharıyla ilgili mesajlar verdi.

    Pakistan Parlamentosu ve Senatosu'nun ortak oturumu, iki ülke milli marşlarının çalınması ile başladı. Daha sonra Kur'an-ı Kerim okundu.

    Pakistan Milli Meclisi Başkanı Fehmida Mirza'nın sunuş konuşmasının ardından kürsüye gelen Erdoğan, Pakistan siyasetine demokrasi mesajları verdi.

    Başbakan Erdoğan, demokrasi vurgusunu öne çıkardığı konuşmasına, "Pakistan'ın geleceğini inşa eden sizlere ikinci kez bu kürsüden hitap edebilmeyi şüphesiz büyük bir ayrıcalık, büyük bir gurur vesilesi addediyorum" sözleriyle başladı.

    Parlamentonun millet iradesini yansıtan başlıca kurum olduğunu belirten Erdoğan, "Demokrasi ise bu yapının işleyişini sağlayan temel unsurdur. Demokrasilerde karar da yetki de milletindir" diye konuştu.

    İktidarın halkın verdiği çok önemli bir sorumluluk olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "İktidar partilerinin her zaman bunun bilinci içerisinde hareket etmesi, halkın sorumluluğunu halkın emanetini her an omuzlarında hissetmesi demokrasinin güç kazanmasını sağlayacaktır. Demokrasilerde muhalefet en az iktidar kadar önemlidir. Muhalefetin tek amacı iktidarı sınırsızca eleştirmek, onu bir an önce iktidardan uzaklaştırmak olamaz. Muhalefetin esas işlevi, halk yararına icraatlara destek olmak, yanlış yapılıyorsa doğrusunu söylemektir. Yapıcı bir bir muhalefet demokrasinin olmazsa olmazıdır."

    "Terörle mücadelede yalnız değildir

    Pakistan halkının, askeriyle, polisiyle teröre karşı kararlı bir mücadele yürüttüğünü söyleyen Erdoğan, son 11 yılda 15 binden fazla sivil ve askerin hayatını kaybettiğini, bunun, Pakistan'ın terörle mücadelesinin acı bir göstergesi olduğunu ifade etti.

    Erdoğan, "Ancak şunun bilinmesini isterim ki Pakistan terörle mücadelesinde yalnız değildir. Terörün acısını yaşayan bir ülke olarak, bu kararlı, haklı mücadelenizde her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz" dedi.

    Arap baharına mesajı

    Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: "Çünkü dayanışma kardeşliğimizin gereğidir. Bizi birbirimize bağlayan bağ 'Ancak inananlar kardeştir' ilkesidir. Bu lafla değil, uygulamayla olacak. Onun için de uygulamayı her zaman birbirimize karşı göstermek durumundayız. Dayanışma içinde olduğumuz sürece, tarihten bugüne kadar gelen kardeşliğimizi muhafaza ettiğimiz sürece, hiçbir bölgesel mesele, huzur ve istikrarımız önünde engel teşkil etmeyecektir.

    Fakat üzülerek şunu söylemek durumundayım. Şu anda İslam dünyasında olanları görüyoruz, takip ediyoruz. Tunus'ta başlayan süreç, Mısır'da, Yemen'de, Filistin'de, Suriye'de devam eden süreç, Irak'taki gelişmeler, eğer güçlü bir İslam dünyası olursa bunları barışla çözme imkanımız olacaktır.

    Burada ciddi bir sorumluluğumuzun olduğuna inanıyorum. Onun için halkın iradesini saygın, hakim irade olarak görüyoruz. Zira halkın iradesinin karşısında durulmaz. Pakistan halkı ne istiyorsa ona saygı duymak, size de saygıyı getirir ve inanıyorum ki Pakistan halkının bu noktadaki tavrı Pakistan'ın geleceğini çok daha güçlü kılacaktır."

    Erdoğan'ın sözleri sık sık kesildi, Pakistanlı vekiller alkış yerine bir takdir ifadesi olarak meclis sıralarına vurdu.

    Başbakan Erdoğan konuşmasını "yaşasın Türkiye-Pakistan dostluğu"  sözleriyle bitirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow