hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kürtajı yasaklamak oranları düşürür mü?

    Kürtajı yasaklamak oranları düşürür mü
    expand

    Kürtajı kanunlarla yasaklamak, kürtaj oranlarını düşürür mü? Dünya Sağlık Örgütü ve üreme sağlığı alanında çalışan düşünce kuruluşu Guttmacher Enstitüsü'nün 2012 tarihli raporundaki veriler çarpıcı.

    "Kürtaja yasal engeller, kürtaj oranlarını düşürmüyor." Bu saptama, Guttmacher Enstitüsü'nün Dünya Sağlık Örgütü ile beraber yayınladığı uluslararası kürtaj araştırmasından.

    Araştırmada, kürtaj oranlarını düşürmede, yasakların değil, etkili doğum kontrol yöntemlerinin rolü ön plana çıkıyor. Dikkat çekici bir kıyaslama, kürtajın büyük ölçüde yasal olduğu Avrupa'dan.

    Batı Avrupa'da her bin kadından 12'si kürtaj yaptırırken, Doğu Avrupa'da bu oran binde 43'e çıkıyor.

    Kürtaja liberal yasalarla izin veren iki bölge arasındaki bu farkın sebebi yasaklar değil, Batı Avrupa'da doğum kontrol yöntemlerine erişiminin daha yüksek düzeyde olması.

    Kürtajın yasal olduğu Batı Avrupa'da kürtaj olan kadın oranı yüzde 0.12
    Kürtajın yasal olduğu Doğu Avrupa'da kürtaj olan kadın oranı yüzde 0.43

    Avrupa'nın iki yarısı arasındaki farkın sebebi Doğu Avrupa'da doğum kontrol yöntemlerine daha az başvurulması ya da kişisel hataya müsait yöntemlerin kullanılması.

    Yasadışı yollar deneniyor

    Yasaların kısıtlayıcı olması da, yasadışı yollardan kürtaja başvurulmasına engel değil.

    Kürtaj yasaklarının son derece kısıtlayıcı olduğu Afrika'da her bin kadından 29'u, Latin Amerika'da her bin  kadından 32'si kürtaj yaptırıyor.

    Kürtajın yasal olduğu Batı Avrupa'da kürtaj olan kadın oranı yüzde 0.12. Kürtajı yasal olarak kısıtlayan Afrika'da kürtaj olan kadın oranı yüzde 0.29. Kürtajı yasal olarak kısıtlayan Latin Amerika'da kürtaj olan kadın oranı yüzde 0.32.

    Araştırmada, kürtajın geniş ölçüde yasal olduğu ülkelerde kadın sağlığını tehlike atmayan uygulamaların, yasadışı olduğu ülkelerdeyse kadın sağlığını tehlikeye atan uygulamaların görüldüğüne dikkat çekiliyor.

    Güney Afrika'da yasakların gevşetilmesinin ardından, sağlıksız kürtajdan kaynaklanan kadın ölümlerinin yüzde 91 oranında azaldığına dikkat çekiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow