hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Londra'da Kraliçe'nin onuruna dev kutlamalar

    Londrada Kraliçenin onuruna dev kutlamalar
    expand

    İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in tahttaki 60. yılı dolayısıyla, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Thames Nehri'nde binden fazla botun katıldığı görkemli ve renkli geçit töreni yapıldı.

    86 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth, eşi Edinburgh Dükü Philip, oğlu Galler Prensi Charles ile eşi Cornwall Düşesi Camilla, torunu Cambridge Dükü William ile eşi Cambridge Düşesi Kate ve torunu Prens Harry kutlamalar için özel tasarlanan, Kraliçe'nin amblemiyle, kırmızı kadife ve rengarenk çiçeklerle süslenmiş görkemli kraliyet teknesiyle geçit törenine katıldı.

    Binden fazla teknenin, botun ve kayığın kraliyet teknesine eşlik ettiği geçit törenini izlemek için, Thames Nehri kenarında on binlerce kişi toplandı.

    Yağmurlu ve kapalı havaya karşın birçok kişi, ellerinde Birleşik Krallık bayraklarıyla Kraliçe ve kraliyet ailesi mensupları nehirden geçerken alkış tuttu, sevinç gösterisinde bulundu.

    Kraliyet ailesinin diğer üyelerinin ve Kate Middleton'ın ailesinin de farklı teknelerle katıldığı geçit töreninde, Kraliçe beyaz bir kıyafet, Cambridge Düşesi Kate ise kırmızı bir kıyafet giymeyi tercih etti.

    Kraliçe 2. Elizabeth, iki saat süren geçit töreni sırasında halkı, kraliyet teknesinde kendisi ve eşi için yapılan koltuklarda oturarak değil, ayakta selamlamayı tercih etti.

    300 yıldır ilk kez

    Londra'nın batısındaki Battersea Köprüsü'nden, doğusundaki tarihi "Tower Bridge" Köprüsü'ne kadar 11 kilometrelik rotada yapılan geçit törenine, tarihi ve modern tekneler, botlar, buharlı gemiler ve kayıklar içinde yer alan yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

    Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı geçit töreni sırasında ayrıca nehir üzerinde yüzen ve yarım ton ağırlığındaki, 8 adet çan çalındı. Teknelerin en önünde yer alan çanlara, filo nehir kenarındaki tarihi Parlamento binasının ve kiliselerin yanından geçerken, "Big Ben" ile kilise çanları da eşlik etti.

    Londra Filarmonu Orkestrası'nı taşıyan tekne de filo ile Thames Nehri boyunca yapılan geçit törenine katıldı ve orkestra birçok parça seslendirdi.

    İngiltere Kralı 2. Charles'ın tahta çıkışından bu yana, 300 yıldan fazla süredir, Thames Nehri üzerinde bu kadar büyük ve kapsamlı bir geçit töreni yapılmamıştı.

    "Parti başlasın"

    Londra'daki Piccadilly Meydanı başta olmak üzere ülke genelinde ise çok sayıda sokak Birleşik Krallık bayraklarıyla süslendi, uzun masalar kuruldu ve binlerce sokak partisi yapıldı.

    "Pırlanta Yıl Dönümü" kutlamalarına yarın ve salı günü de devam edilecek. Buckingham Sarayı önüne kurulan dev sahnede yarın Kraliçe onuruna konserler verilecek, salı günü ise başkent Londra'da resmi geçit töreni
    yapılacak.

    Bu arada İngiliz gazetelerinin çoğu bugün manşetlerini Kraliçe'ye ayırdı.

    Kraliçe'nin dün Epsom'da kutlamaların ilk gününde katıldığı at yarışında gülerken görülen fotoğrafına yer veren gazeteler, "Mutlu ve ihtişamlı", "Teşekkürler Madam", "Parti başlasın" gibi manşetler attı.

    İngiltere tarihinde ikinci kez

    "Pırlanta Yıl Dönümü" kutlamaları İngiltere tarihinde ikinci kez yapılıyor. 86 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth, İngiliz monarşisinin 63 yıl tahtta kalan Kraliçe Victoria'dan sonraki en uzun süreli monarkı. Kraliçe 2. Elizabeth, 1952 yılında 26 yaşındayken tahta çıkmıştı.

    60 yılda İngiltere Kraliçesi, Sir Winston Churchill'den, David Cameron'a kadar toplam 12 İngiliz başbakanıyla çalıştı, 3 bin 500'den fazla yasaya onay verdi.

    Kraliçe 2. Elizabeth, 2008 yılında Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaretin de aralarında bulunduğu 116 farklı ülkeyi ziyaret etti.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen yıl yaptığı resmi ziyaret de dahil, 1952'den bu yana İngiltere'ye ise 102 devlet başkanı ziyareti gerçekleşti.

    "Pırlanta Yıl Dönümü'nden" önce, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in tahttaki 50. yılı "Altın Yıl Dönümü" adıyla 2002 yılında, 25. yılı ise "Gümüş Yıl Dönümü" adıyla 1977 yılında kutlanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow