hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sarkozy'e büyük darbe

    Sarkozye büyük darbe
    expand

    Fransa'da Cumhurbaşkanı François Hollande'ın partisi Sosyalistler, genel seçimlerin ikinci turunda büyük bir başarıya imza atarken, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi Birliği, daha önce ezici çoğunluğa sahip olduğu mecliste önemli ölçüde kan kaybına uğradı. Sosyalist Parti'nin 577 sandalyeli mecliste 308 ila 320 arasında milletvekiline sahip olması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seçim sonuçlarının ardından "France 2" televizyon kanalına konuşan Sosyalist Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Bu güçlü ve sağlam çoğunluk bize mecliste istediğimiz değişiklikleri rahatça yapmamıza olanak sağlarken, önemli sorumlulukları da beraberinde getirecek"dedi.

    Fransız Sosyalistler, gerek ülkede gerek AB içinde ekonomik krizin önüne geçilmesi için mali disiplini güçlendirmek yerine, daha fazla yatırım ile istihdamı artırmanın planlarını yapıyor.

    Sosyalist Parti'nin 577 sandalyeli mecliste 308 ila 320 arasında milletvekiline sahip olması bekleniyor.

    Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi Birliği ve ittifak yaptığı diğer küçük sağ partilerin ise yeni mecliste 213 ila 220 arasında sandalyeye sahip olacağı tahmin ediliyor.

    İkinci turda elde edilen zafer, genelde AB politikalarına soğuk bakan radikal solun vereceği desteğe hiç ihtiyaç duymadan Sosyalist Parti'nin, beş yıl boyunca iktidarda kalıp, istediği yasa tasarılarını geçirmesine olanak sağlayacak.

    Fransa'da Sarkozy dönemimdeki sağcı iktidar, Almanya ile mali krizin aşılması için "daha fazla harcama yerine daha fazla kısıntı" politikasına ağırlık vermeyi benimsemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AB'deki siyasi gözlemcilerin merakla beklediği konu ise AB'nin iki büyük ve önemli ülkesinin liderleri Merkel ve Hollande'ın önümüzdeki dönemde nasıl uyum için çalışacağı.

    Hollande, geçen hafta AB liderlerine ekonomik kalkınmaya ivme kazandırmak için 120 milyar avro tutarında yeni büyüme sözleşmesi önermişti.

    Haziran ayı sonunda Brüksel'de yapılacak AB zirvesi, Merkel ve Hollande'ın önümüzdeki dönemde nasıl ve ne şekilde işbirliği yapacakları konusuna da bir anlamda açıklık kazandıracak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow