hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Düşürülen uçak AKPM gündeminde

    Düşürülen uçak AKPM gündeminde
    expand

    Uluslararası sularda Türk askeri uçağının Suriye güçlerince düşürülmesi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) AK Parti milletvekili Pelin Gündeş Bakır tarafından gündeme getirildi.

    Fransa'nın Strasbourg kentinde bugün başlayan yaz oturumunun serbest bölümünde Avrupa Demokrat Grubu adına söz alan AK Parti milletvekili Bakır, sözlerine askeri uçağın düşürülmesini en ağır biçimde kınayarak başladı.

    Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olması nedeniyle olayın Avrupa Konseyi'ne yapılmış bir saldırı ve uluslararası yasaların ciddi bir ihlali olduğunu dile getiren Bakır, "Türkiye, Suriye konusunda hiçbir zaman yalnız hareket etmemiştir ve her zaman bölgesel ve uluslararası girişimlerin bir parçası olmuştur" dedi.

    Bakır, bu kapsamda Türkiye'nin NATO anlaşmasının müttefikleri istişareye çağıran 4. maddesi gereğince harekete geçtiğini belirterek, "Tüm Avrupa Konseyi üyesi ülkelere Suriye'deki siyasi geçiş sürecini desteklemek için Türkiye ile işbirliği içinde, hareket ve geçiş planı çerçevesinde birlik olma çağrısı yapıyorum" dedi.

    Suriye'deki durumun daha da kötüleştiğini belirten Bakir, El Hule ve Hama'daki katliamları hatırlatarak, hastanelerin yaralı sayısının fazlalığı nedeniyle kapasitelerinin üzerinde çalıştığını, birçok yaralının keskin nişancı ateşi nedeniyle hastanelere bile gidemeyerek evlerde tedavi edildiklerini söyledi.

    Bakır, ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısının da 32 bini aştığını ve Türkiye'nin bu kişiler için kendi kaynaklarından 200 milyon dolar harcadığını kaydetti. Bakır, Avrupa Konseyi üyesi diğer ülkelerle birlikte bu yükü karşılamanın gelecekte de bu insani yardımın devam edebilmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

    Bakır, uluslararası camiaya Türkiye'deki kamplarda barınan Suriyeliler'e yapılan yardımlar konusunda Türkiye'ye katılması için çağrıda bulundu.

    Bakır, ayrıca Avrupa Demokrat Grubu adına Suriye rejimine şiddeti ve katliamları durdurması çağrısını da yaptı ve bir an önce siyasi geçiş sürecini başlatmasını istedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow