hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mursi'den teminat: "Uluslararası anlaşmalara saygılıyız"

    Mursiden teminat: Uluslararası anlaşmalara saygılıyız
    expand

    Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, seçilmesinin ardından yaptığı ilk konuşmada, Mısır'ın tüm uluslararası anlaşmalarına saygılı olacağını söyledi. Mursi'yi tebrik eden ABD Başkanı Obama ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun mesajlarında demokrasi ve insan haklarına vurgu yaptı.

    Tüm uluslararası anlaşmalara saygılıyız

    Mısır devlet televizyonundan halka hitap eden Mursi, konuşmasına herkese teşekkür ederek başladı. Savaş için değil barış için geldiklerini söyleyen Mursi, Mısır'ın yaptığı tüm uluslararası anlaşmalara saygılı olduklarını ifade etti.

    Ordu ve polise teşekkür

    "Allah'ın muvaffakıyeti ve şehitlerin temiz kanları sayesinde buradayız" diye konuşan Mursi, şehit anne baba ve ailelerine teşekkür etti. Devrimin kazanımlarını savunacağını ve herkesin hakkını koruyacağını belirten Muhammed Mursi, "Sizin önünüzde başkan olarak duruyorum halbuki sizin en hayırlınız ben değilim" ifadesini kullandı. Seçim sürecinde gösterdikleri gayretlerden dolayı yargı mensupları, ordu ve polise de teşekkür eden Mursi, Mısır'ı vatan kabul eden herkesin başkanı olacağını vurguladı.

    Kuvvetler ayrılığı

    Yargının üçüncü güç olduğunu ve yürütmeden ayrılması gerektiğine inandığını açıklayan Mursi, bu yönde çalışacağını kaydetti.

    Allah'ın ipine sıkıca sarılın

    Mısır halkı üzerinde hiçbir hakka sahip olmadığını dile getiren Mursi, "Halkın benim üzerimde hakkı var. Bana yüklenen sorumluluk ve vazifeler var" değerlendirmesinde bulundu. Mısır halkını vatan birliğinin güçlenmesi için çalışmaya davet eden Mursi, "Allah'ın ipine sıkıca sarılın. Hepimizin düşünceleri farklı olsa da hepimiz bu devrime karşı vefakarız" diye konuştu.

    Muhammed Mursi, güven ve istikrara çıkışın tek yolunun milli birliğin gerçekleştirilmesinden geçtiğini vurgulayarak, yapmaları gereken şeyin ülke kaynaklarının iyi bir şekilde yönetilmesi olduğunu belirtti.

    Ülkedeki etnik ve dini grupları kucaklayacaklarını, dünya ile dengeli ilişkiler kuracaklarını belirten Mursi, "Hristiyan olsun Müslüman olsun, hangi meslek ve siyasi grubun içinde olursa olsun bizler Mısırlıyız" ifadesini
    kullandı.

    Mursi'nin konuşması Mısır'da adeta hayatı durdurdu. Mursi'nin konuşması esnasında Tahrir Meydanı ile ikinci büyük kent İskenderiye'de havai fişek gösterileri yapıldı. Binlerce Mısırlı Tahrir Meydanı'na akın etti, kutlamalar halen sürüyor. Karnaval havasında geçen kutlamaları izlemek isteyen binlerce Mısırlı aileleri ile Tahrir Meydanı'nı doldurdu.

    Mısır medyası Mursi'nin konuşmasını olumlu ve kucaklayıcı olarak değerlendirdi.

    Obama'dan telefonla kutlama

    ABD Başkanı Barack Obama, Mısır cumhurbaşkanlığına seçilen Muhammed Mursi'yi telefonla arayarak, kutladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama görüşmede, ABD'nin, Mısır'ın demokrasiye geçişini desteklemeye ve devrim umutlarını hayata geçirirken Mısır halkının yanında durmaya devam edeceğini belirtti.

    Obama, karşılıklı saygı temelinde, Mısır ve ABD arasındaki çok sayıda ortak çıkarı ilerletmek için Mursi ile çalışmaya duyduğu ilgiyi vurguladı.

    Şefik'i de aradı

    Obama bugün ayrıca seçimi kaybeden Ahmet Şefik'i de arayarak, başarılı seçim kampanyasından dolayı kutladı. Görüşmede Şefik'e, demokratik süreci destekleyerek ve Mısır halkını birleştirme yönünde çalışarak Mısır siyasetinde rol oynamayı sürdürmesi çağrısında bulunan Obama, yeni Mısır Cumhurbaşkanı ve tüm Mısırlı siyasi gruplarla, ABD ve Mısır arasındaki ortak çıkarları geliştirmek için birlikte çalışmaya olan ilgisini vurguladı.

    BM Genel Sekreterinden kutlama

    Muhammed Mursi'yi tebrik eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır halkının daha fazla demokrasi, insan hakları, refah dolu ve istikrarlı bir Mısır yaratılması yönündeki isteklerini yerine getirmek için her türlü çabayı göstereceğine inandığını belirtti.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow