hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye NATO'dan "Acil durum planı" istedi

    Türkiye NATOdan Acil durum planı istedi
    expand

    Türk jeti düşürüldükten sonra, Türkiye NATO'dan "Acil durum planı" hazırlamasını istedi. 26 Haziran'daki toplantıda planın hazırlanması için NATO Avrupa Komutanlığı görevlendirildi. Ancak bazı batılı ülkeler genel olarak, "Şu aşamada tampon ve uçuşa yasak bölge oluşturulması" talebine sıcak bakmıyor. Türk yetkililer ise olası bir tehditte hazırlıklı olmak için bu adımın atıldığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye Türk jetini uluslararası sularda düşürdü. Ankara uluslararası alanda olayı kayda geçirdi. BM'ye mektup yazdı. NATO'yu olağanüstü toplantıya çağırdı.


    26 Haziran'daki o toplantıda, Türkiye "Acil durum planı" hazırlanmasını istedi.  Bunun için bir teklif götürdü. Planın hazırlanması için de NATO Avrupa Komutanlığı Saceur görevlendirildi.

    Ankara ve NATO yetkilileri, bu plan üzerinde çalışmaya başladı. Plan, uçuşa yasak bölge ve olası bir göçte tampon bölge oluşturulmasını öngörüyor.

    Ancak Amerika ve İngiltere gibi, NATO'nun bazı ülkeleri, öneriye temkinli yaklaşıyor. Batılı diplomatik kaynaklar, "Uçuşa yasak bölge ve tampon bölge gibi, askeri unsurlarla desteklenmesi gereken süreçler için BM'den alınan bir kararla yola çıkılması gerektiği"ni söylüyor.


    Türk yetkililer ise bu planın, şu aşamda bir askeri adım atılması beklendiği için sunulmadığını söyledi.  Olası bir tehditte nato'nun hazırlıklı olması gerektiği için, ankara bu planın hazırlanmasını istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin Türk jeti düşürüldükten sonra da hala en büyük kaygısı ve endişesi, Esad yönetiminin halep gibi nüfusun yoğun olduğu bölgelere bir operasyon yapması ve oradan yoğun bir göç dalgasının gelmesi.  İnsani durumlar ve güvenlik konusunda NATO'nun zamanı geldiğinde bu planla harekete geçebilmesi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow