hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Wall Street'in yıldönümünde 181 gözaltı

    Wall Streetin yıldönümünde 181 gözaltı
    expand

    ABD'de ekonomik kriz, gelir dağılımı eşitsizliği ve işsizliğe karşı başlayan "Wall Street'i İşgal Et" (Occupy Wall Street-OWS) hareketi bir yaşında. Protestocular hareketin yıldönümü için dün New York Borsası'nın bulunduğu Wall Street'i işgal etmeye kalktı. New York polisi 181 kişiyi gözaltına aldı.

    New York'ta, geçtiğimiz yıl 17 Eylül'de başladıktan sonra hem ABD geneline hem de dünyaya yayılan "Wall Street'i Isgal Et" girişiminin birinci yıldönümü olaylı geçti.

    Protestoların ilk başladığı yer olan New York'ta binlerce kişiden oluşan bir grup, dün sabah "Wall Street'i işgal et", "Kimin sokağı, bizim sokağımız" sloganları atarak, New York polisinin bariyerlerle dört bir yanını kapadığı Wall Street'i işgal etme girişiminde bulundu. "Biz halkız, birliğiz, asla yenilmeyeceğiz" sloganları atmaya başlayan kalabalığı zor kullanarak Wall Street'e girmelerine engel olan polis ile protestocular arasında zaman zaman arbede yaşandı.

    Polis, çok sayıda protestocuyu gözaltına aldı. Protestocular daha sonra, ilk işgal ettikleri yer olan Wall Street yakınlarındaki Zuccoti Park'a giderek eylemlerini burada sürdürdü.  

    Aralarında öğretmenler, avukatlar, maden isçileri, ulaşım isçileri, hemşireler, doktorlar gibi değişik meslek gruplarını temsil eden sendikalar ile meslek birliklerinin bulunduğu ve öğrencilerin de destek verdiği gösterilerin ardından düzenlenen yürüyüşlerde, "Halkı satıp bankaları kurtardılar", "Savaşlara son verin, zenginleri vergilendirin" diye sloganlar atan binlerce kişi,  Amerikalıların yüzde 99'unun çıkarlarını yüzde 1'lik azınlığa karşı koruduklarını belirterek, bu görüşü savunan pankartlar taşıdı.

    Protestocular, daha sonra kapitalist sistem, işsizlik, ekonomik ve toplumsal eşitsizlik gibi sorunlara tepkiler içeren konuşmaların yapıldığı, Zuccoti Park'ı işgal etti. "Wall Street'i İşgal Et" girişiminin birinci yıldönümünde 181 kişi gözaltına alındı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow