hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya'dan indirilen uçakla ilgili yeni açıklama

    Rusyadan indirilen uçakla ilgili yeni açıklama
    expand

    Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağının kargosunda radar teçhizatları bulunduğunu ileri sürdü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise Suriye uçağında bulunan malzemelerin, "Ciddi askeri ekipman olduğuna dair hiçbir şüphelerinin bulunmadığını" söyledi.

    Rus devlet haber ajansı Ria Novosti'nin bildirdiğine göre, basın mensuplarına açıklamada bulunan Lavrov, şöyle konuştu: "Airbus A-320 uçağı radar teçhizatı taşıyordu. Bu tür teçhizatların taşınması uluslararası kurallara aykırı değil. Uçakta, yasal Rus tedarikçiler tarafından yasal yollarla yasal alıcıya gönderilen kargo vardı. Uçakta silah yoktu, zaten olamazdı da."

    Lavrov ayrıca Rus diplomatların uçaktaki Rus yolcularla iletişim kurmalarına izin verilmediği iddiasına ilişkin resmi yanıt beklediklerini kaydetti.

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland ise, ABD olarak, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağında bulunan malzemelerin, "Ciddi askeri ekipman olduğuna dair hiçbir şüphelerinin bulunmadığını" söyledi.

    Nuland, günlük basın toplantasında bir soru üzerine, Türkiye'den uçakta bulduklarına dair gayet kapsamlı açıklamalar edindiklerini belirtti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu konuda oldukça tanımlayıcı açıklama yaptığını dile getiren Nuland, "Bunun ciddi askeri ekipman olduğuna dair hiçbir şüphemiz yok" dedi.

    Bir başka soru üzerine Nuland, bu konuda Rusya ile de temasta olduklarını ifade ederek, her zaman "özellikle de BM Güvenlik Konseyi üyelerinin bu tür eylemlerinin devamı konusunda ciddi kaygılarının olduğuna yönelik açık olduklarını" anımsattı.

    Nuland, ancak BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda herhangi bir yaptırım kararının olmadığının belirtilmesine karşılık, "BM Güvenlik Konseyi kararı yok çünkü konseyin üyesi olan Rusya ve Çin, bunu engellemeye devam ediyor" dedi.

    Nuland, "Burada Rusya'nın yanlış yaptığını mı söylüyorsunuz?" sorusuna, "Bir yıldır söylediğimiz gibi, hiçbir sorumlu ülke, Esed rejiminin savaş makinesine yardım ve ortaklık etmemeli, özellikle de BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak küresel barış sorumluluğu olanlar" yanıtını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow