hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa'da onbinlerce işçi meydanlarda

    Avrupada onbinlerce işçi meydanlarda
    expand

    İngiltere'de hükümetin tasarruf önlemlerine tepki var. Başkent Londra'daki protesto yürüyüşüne onbinlerce kişi katıldı. İtalya'nın başkenti Roma'da da onbinlerce işçi San Giovanni Meydanı'nda hükümetin ekonomi politikalarını protesto etti.

    Sendikalar Birliği'nce düzenlenen gösteriye İşçi Partisi lideri Ed Miliband da katılıyor. Londra'nın yanı sıra eş zamanlı olarak Glasgow ve Belfast'ta da yürüyüşler yapılıyor.

    Tasarruf paketinin işe yaramadığını belirten göstericiler koalisyon hükümetinin bütçe kesintilerinden vazgeçip büyümeye yönelik politikaları devreye sokmasını istiyor.

    Hükümet ise kemer sıkma tedbirlerinin bütçe açıklarını kapatmak için hayati önem taşıdığını savunuyor.

    Eylemin geçen yıl emeklilik reformunun protesto edildiği ve 250 bin kişinin katıldığı gösteriye yaklaşması bekleniyor.

    Roma'da da onbinlerce işçi meydanda

    İtalya'da da binlerce işçi düzenledikleri mitingle Mario Monti liderliğindeki teknokrat hükümeti ve ekonomi politikalarını protesto etti. Başkent Roma'daki San Giovanni Meydanı'nda buluşan on binlerce işçi, ekonomik kriz içindeki ülkeyi yaklaşık 1 senedir idare eden teknokrat hükümetin kemer sıkma ve mali önlemler içeren ekonomi politikalarına tepki gösterdi. İşçilerin eylemine, eğitim alanındaki kesintileri protesto eden öğrenciler de destek verdi.

    Eylemde konuşma yapan İtalya Genel İş Konfederasyonu (CGIL) Başkanı Susanna Camusso, hükümetin sanayiye ve üretime yatırım yapmaktansa finansa yatırım yapmayı seçtiğini savunarak, "Mali önlemler ve kemer sıkma politikaları sadece başarısız olmamış aynı zamanda, ülkenin içinde bulunduğu zorlukların nedeni olmuştur" dedi.

    Camusso, "Eğer biz her gün çalışırsak, işimizi savunursak, tünelin ucundaki ışık var olmaya devam edecek. Aksi takdirde ülke kurtulamayacak" sözleriyle, Başbakan Monti'nin kriz karşısındaki İtalya'nın son dönemdeki durumu için söylediği "tünelin ucunda ışık göründü" deyişine atıfta bulundu.

    Susanna Camusso, 14 Kasım'da Avrupa'dan gelecek diğer sendikalarla daha büyük bir eylemle meydanlara döneceklerini bildirdi.

    İşçilerin eylemine merkez sol partilerden destek gelirken, hükümet kanadından Çalışma ve Refah Bakanı Elsa Fornero, her türlü fikre saygı duyduğunu, işçilerle ve sendikalarla konuşma konusunda hiçbir zaman geri durmadığını ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow