hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seçimlerdeki en kritik eyalet

    Seçimlerdeki en kritik eyalet
    expand

    Ohio, Amerikan seçimlerinde kararsız eyaletlerden en kritik olanı. Seçim kampanyalarının son günlerinde, hem Obama hem de Romney, büyük yarışta ipi göğüsleyebilmek için ordaydı. Peki, Ohio, Beyaz Saray'a giden yolda neden bu kadar önemli?

    Amerika'nın tam ortasında bulunan bu eyalet ''kararsız'' olarak tanımlanan eyaletlerin en başında geliyor.

    Ohio'nun, başkanın kim olacağını belirleyecek seçiciler meclisinde 18 delegesi bulunuyor.

    Son 12 seçimde Ohio'da sandıktan kim çıktıysa, Beyaz Saray'a da o gitti. ''Ohio'yu kazanan aday, başkan olur" klişesi de bu şekilde yerleşti.

    Diğer eyaletlerde olduğu gibi Ohio'da da ekonomi, seçmenin tercihini belirleyen en önemli unsur. Obama da bu konuda rakibi Mitt Romney'e meydanı kolay bırakmamakta kararlı.

    Her 8 işten birinin otomotiv endüstrisiyle ilişkili olduğu eyalette, Obama otomotiv sektörünü kurtaran adam olarak biliniyor.

    Ama yüzde 7 virgül 2 işsizlik oranıyla Amerika ortalamasının biraz altında olan eyalette, başkanın söz verdiklerini yapamadığını düşünenler de var.

    Seçmen böyle bölünmüş olunca, iki aday da kritik eyaletlere düzenledikleri seçim turlarında en fazla ağırlığı Ohio'ya verdi.

    Obama'nın Ohio'da 120 seçim ofisi bulunuyor, Romney'nin ise bu eyaletteki seçim ofisi sayısı sadece 40.

    İki aday da, son 1 haftada, bu eyalette çok sayıda miting yaptı ve Ohio için 30 milyon dolar harcadı.

    8 milyona yakın kayıtlı seçmeni olan Ohio'da 2008 seçimlerinde Obama oyların yüzde 52,9'unu, rakibi John Mccain ise 45,7'sini almıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow