hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Japonya'da nükleer reaktörlerin yeniden açılmasına tepki

    Japonyada nükleer reaktörlerin yeniden açılmasına tepki
    expand

    Geçtiğimiz yıl meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde zarar gören Fukushima nükleer reaktörünün ardından tüm nükleer reaktörlerün kapatıldığı Japonya'da, reaktörlerden ikisinin yeniden açılması protestolara neden oldu.

    Yüzlerce nükleer karşıtı Japon, başkent Tokyo'da parlamento binası önünde toplanarak, hükümetin kararını protesto etti. Ülke çapında yaklaşık 100 bin kişi toplanarak başkentin 9 farklı noktasında eylemlerini gerçekleştirdi. "Nükleer istemiyoruz" sloganları attı.

    2011 yılında meydana gelen depremde, Fukuhisma nükleer santralinin ardından, Japon hükümeti ülkede bulunan 50 nükleer santrali de kapatmıştı.

    Ancak hükümet Ohi kentinde bulunan iki nükleer santralin testlerden geçtiğini ve güvenli olduğunu açıklayarak, tekrar çalışmaya başlatılacağını duyurdu.

    Öte yandan, iki nükleer reaktörü açmanın hazırlıklarında olan Türkiye'de de Fukushima'nın yarattığı etki, tepkilere neden olmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 30 Mayıs'ta, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Proton Hızlandırıcı Tesisi'ni açarken yaptığı konuşmada iki nükleer reaktör açmak istediklerini duyurmuş ve nükleer karşıtı görüşler için, "Japonya'da bir olay yaşandı diye bütün insanlığı farklı yerlere taşımanın anlamı yok" demişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow