hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kerkük yolu Irak ordusuna kapatıldı

    Kerkük yolu Irak ordusuna kapatıldı
    expand

    Irak'ta hükümet güçleriyle peşmergeler arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Peşmerge güçleri akşam saatlerinde Kerkük'e 125 tank sevk etti. Peşmerge Bakanlığı, Kerkük yolunun Irak ordusuna kapatıldığını açıkladı.

    Irak merkezi hükümeti ile bölgesel Kürt yönetimi arasında Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Dicle Operasyonlar Komutanlığı'nı kurmasıyla tırmanan gerilim sürüyor.

    Son günlerde her iki taraftan da belirtilen bölgelere askeri sevkiyat devam etti. Yapılan karşılıklı açıklamalarda, taraflar tetikte beklediklerini ve herhangi bir çatışmaya hazır olduklarını belirtti.

    Peşmerge Bakanlığı Enformasyon Müdürlüğü'nden isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili "Peşmerge gücü bugün itibariyle Irak ordusunun Kerkük'e girmesini önlemek için Kerkük yolunu kapattı" dedi.

    Yetkili açıklamasında Kerkük'e girmeyeceklerini ancak Irak ordusunun da Kerkük'e girmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

    Ankara da gelişmeleri yakından takip ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Barzani ile sık sık görüşüyor.

    Gerilimden Maliki'yi sorumlu tutan Davutoğlu, "Barzani ile sürekli temas halindeyiz ama bu olaylarla ilgili özel bir talebi olmadı. Ama biz dediğim gibi tansiyonu düşürmek, Irak'ın birliğini, bütünlüğünü sağlamak yönünde bize gelebilecek her türlü teklifi değerlendiririz ve olumlu katkı yapmaya çalışırız" dedi.

    Davutoğlu Maliki'ye yönelik eleştirilerini şöyle sürdürdü:

    "Bir yıl içinde Sayın Maliki tartışmadığı bir şekilde karşı karşıya gelmediği siyasi lider Irak'ta neredeyse kalmadı. Yani Sünni kesimlerle, Sayın Nuceyfi ile Sayın Salih Mutlak ile Sayın Haşimi ile olan şeylerden sonra şimdi de Sayın Barzani ile Sayın Talabani ile bazı Şii Sayın Allavi Şii kesim olarak ile de aynı gerilimler yaşanıyor. Biz isteriz ki Irak'ta herkesi kuşatan bir yönetim olsun."

    Barzani kardeşini tanklarla Kerkük'e gönderdi

    Bu arada Dicle Operasyon Kuvvetleri, Kerkük yakınlarına gönderilince, Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani kardeşi Sihat Barzani'nin başında olduğu askeri birliği tank ve toplarla Kerkük'e gönderdi. Sihat Barzani, "Başkan Barzani'nin izin vermemi halinde Bağdat'a kadar olan toprakları düşmanlardan temizlemeye hazırız" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow