hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'dan "Patriot"a onay!

    Almanyadan Patriota onay
    expand

    Almanya Bakanlar Kurulu, Patriot hava savunma sistemlerinin Türkiye'ye gönderilmesine onay verdi.

    Başkent Berlin'de başbakanlıkta bugün toplanan Alman Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla, Türkiye'nin talep ettiği Patriot füzelerinin ve bunları kullanacak olan Alman askerlerinin Türkiye'ye gönderilmesine onay verildi.

    Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararda, söz konusu NATO görevi dahilinde Türkiye'ye gönderilecek asker sayısının üst sınırı 400 olarak belirlendi.

    Kararın, asker ve Patriot'ların gönderilmesinin yanı sıra erken uyarı uçakları Awacs'ların da kullanılmasını kapsadığı, zaten bölgede bulunan Awacs'ların bir kısmının Alman askerleri tarafından kullanıldığı kaydedildi.

    Söz konusu kararın Federal Meclis'in onayından da geçmesi gerekiyor. Federal Meclis, 14 Aralık'ta toplanacak.

    Alman Bakan'dan açıklama...

    Almanya Savunma Bakanı Thomas De Maiziere de, Suriye'deki çatışmanın Türkiye'ye sıçramasını istemediklerini söyledi.

    Maiziere, Savunma Bakanlığı'nda Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile birlikte Türkiye'ye Patriot sistemlerinin gönderilmesine onay veren bakanlar kurulu toplantısından sonra bir basın toplantısı düzenleyerek konu ile ilgili bilgi verdi.

    NATO kapsamındaki göreve Almanya'nın 2 Patriot bataryası ile katılacağını, bu görevin ABD ve Hollanda ile birlikte hazırlandığını ifade eden Maiziere, Hollanda ve ABD'nin de göreve aynı ölçüde katılacaklarını, komutanın da Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'nda (SAKÖR) olacağını belirtti.

    Türkiye'nin desteklenmesinin savunma amaçlı olduğunu vurgulayan Maiziere, Almanya'nın onayında bu görevin hiç bir şekilde uçuşa yasak bölgeye hizmet etmeyeceğinin yer aldığını kaydetti.

    Patriot bataryalarını kullanan 170 askerin yanı sıra lojistik, sağlık ve diğer konularda destek verecek personelin de görev kapsamında olduğunu ifade eden Maiziere, toplam 350 personelin bu göreve katılacağını belirtti. Maiziere, Bakanlar Kurulu'nun verdiği onayda asker sayısı üst sınırının 400 olarak belirlendiğini, 50 personeli de yedek olarak düşündüklerini ifade etti.

    Bu görevin 31 Ocak 2014 tarihine kadar sınırlı olduğuna işaret eden Maiziere, askerlerin bölgede ne kadar kalacaklarının oradaki duruma bağlı olduğunu, bu görevin erkenden bitmesini hedeflediklerini bildirdi.

    Almanya'nın Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu ifade eden Maiziere, "Suriye'deki çatışmanın Türkiye'ye sıçramasını istemiyoruz. Almanya hızlı ve kararlı bir şekilde hareket etmeye hazır" dedi.

    Davutoğlu'ndan açıklama

    NATO'dan Patriot'lara onay geldi. Ancak "hangi ülke kaç Patriot verecek, sistem Suriye sınırına ne zaman konuşlandırılacak" soruları henüz yanıt bulmadı. Brüksel'de konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Türkiye'nin talebi sayıca fazla bulundu" haberlerini yalanladı, "Umarım Patriotlar tedbir düzeyinde kalır" dedi. NATO'dan ise zamanlama konusunda iyimser bir açıklama var.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow