hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar kaçıyor, Merkez kovalıyor

    Dolar kaçıyor, Merkez kovalıyor
    expand

    Merkez Bankası doğrudan satış yolu ile piyasaya yine müdahale etti.

    Merkez Bankasının bugün en fazla 1 milyar 350 milyon dolar tutarla açtığı döviz satım ihalesine, 1 milyar 148 milyon dolarlık teklif geldi.

    Alınan bilgiye göre, 100 milyon dolarlık satışın gerçekleştirildiği ihalede, ortalama fiyat 1,8693 lira oldu.

    İhalede minimum fiyat 1,8691 lira, maksimum fiyat ise 1,8696 lira oldu.

    Merkez'in müdahalesinin ardından dolar 1.86 liraya doğru gerilemeye başladı.

    Merkez Bankası dün de piyasaya döviz satım ihalesiyle 350 milyon dolar verirken, bankalara da doğrudan müdahale yoluyla yaklaşık 300 milyon dolar satmıştı.

    Böylece Merkez’in piyasaya dünkü müdahalesi toplam 650 milyon doları bulurken, dolar 1.89 liradan 1.87 liraya gerilemişti.

    Dünkü ihalede ortalama fiyat 1,8811 lira olmuştu.

    Merkez'den "müdahale" açıklaması


    Bu arada Merkez Bankası, "piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini" bildirdi.

    Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "2 Ocak 2012 tarihli istisnai dönemlerde uygulanacak para politikasına ilişkin basın duyurusunda belirtilen nedenlerle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" denildi.

    2 Ocak tarihli basın duyurusunda "Ek parasal sıkılaştırmanın asıl olarak açık piyasa işlemleri yoluyla sağlandığı ve politika faizinden yapılan fonlama miktarının geçici bir süre için azaltılarak normal günler için ilan edilen alt sınırın altına düşürülebildiği" belirtilmiş, "Gerekmesi halinde bu işlemleri destekleyici yönde, sterilize edilmemiş (etkili) döviz satışlarının ve doğrudan müdahalelerin kullanılması da söz konusu olabilmektedir. Burada amaçlanan, döviz kurundaki iktisadi temellerden kopuk hareketlerin enflasyon beklentilerini bozmasına izin vermemektir" ifadesi kullanılmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow