hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Öyle memurlar var ki..."

    Erdoğan: Öyle memurlar var ki...
    expand

    Başbakan Erdoğan, sendikaları eleştirerek, ücretlere yapılan zamları anlattığı konuşmasında, "Öyle evler var ki, öyle memur kardeşlerim var ki. Evinde bir bakıyorum hanımının altında bir araba, kendi altında bir araba, iki tane araba var" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

    15 Temmuz'da yapılacak Eskişehir il kongresiyle il kongrelerinin tamamlanacağını belirterek sözlerine başlayan Başbakan Erdoğan, 4'üncü olağan büyük kongrenin de yapılmasıyla 2014 yerel seçimlerine odaklanacaklarını söyledi. Bugüne kadar izledikleri siyaseti anlatan Erdoğan, hiçbir zaman popülizmi benimsemediklerini ileri sürerek, "Türkiye'yi her alanda değiştirdik" dedi.

    İktidarları döneminde yapılanları bir kitapçıkta topladıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, bunu dağıtacaklarını belirtti ve partililerden, hükümetin icraatlarını halka anlatmalarını istedi.

    Konuşmasında sözü muhalefet partilerine getiren Erdoğan, muhalefetin hiçbir  zaman kendilerini takdir etmemesini eleştirdi. Erdoğan, "Biz tarihi yapıyoruz, yazımını tarihçilere bırakacağız. Tarih, AK Parti'yi mutlaka ve mutlaka hayırla yad edecektir" diye konuştu.

    "Şehitlerin bize tebessümle bakmaları için..."

    Yıllar sonra Menderes ve Özal gibi anılacaklarını söyleyen Erdoğan, "Sadece milletimizin, sadece bugünkü neslin değil, bizleri izleyen şehitlerimizin bizden razı olması, şehitlerimizin uğruna can verdikleri, bize emanet ettikleri bu toprakların selametini görüp bizlere tebessümle bakması bile her türlü takdirin üzerinde olacaktır. Bütün gayretimiz mücadelemiz, işte bu büyük takdiri kazanmaya yöneliktir ki inşallah o takdiri kazanmak için de son nefesimize kadar mücadele vermeye devam edeceğiz."

    Konuşmasında, 12 Haziran seçimlerinden bu yana geçen 1 yılın değerlendirmesini de yapan Erdoğan, partisinin yöneticilerinden, Türkiye'nin 2002'den bu yana geçirdiği ekonomik büyümeye ilişkin verileri, 2014 seçim sürecinde halkla paylaşmalarını istedi.

    "Bu nasıl fakirleşme?"

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Yunanistan ekonomisiyle Türkiye ekonomisini karşılaştırmasına tepki gösteren Erdoğan, "Yunanistan kişi başına milli gelirini hep nüfusu azaltarak ortaya koydu. 2002'de Türkiye'de, 'hani fakirleşiyoruz' diyor ya bu işi çok bildiğini zanneden muhalefet, bu nasıl fakirleşme 2011 yılında Türkiye'de toplam 91 bin adet otomobil satılmıştı. 2011 yılında ise 594 bin adet otomobil satışı gerçekleşti. Bu tüm zamanların rekorudur. Fakirleşen bir ülkede otomobil satışı bu denli artar mı?" diye
    konuştu.

    "Borç yiğidin kamçısıdır"

    Konuşmasında iktidarları dönemine ilişkin ekonomik verileri paylaşan Erdoğan, 2002 yılında kamu net borç stokunun Gayrı Safi Milli Hasılaya (GSMH) oranının yüzde 61,5 iken, 2010 yılında bu oranın yüzde 28,8'e,
    2011 sonunda da 22,4'e gerilediğini söyledi. Borç rakamlarını gündeme getirenlerin GSMH'deki artışı dikkate almadan konuştuklarını belirten Erdoğan, "Borç yiğidin kamçısıdır" dedi.

    "ABD'de, Japonya'da borç gani"

    Türkiye'nin artık güçlü bir ülke olduğunu söyleyen Erdoğan, borç konusuna ilişkin, "ABD'de borç gani, Japonya'da borç gani. Ama hiç umurunda mı? Değil. Niye? Milli hasılasına bakıyor, gelirine bakıyor. Onun için de o borç herhangi bir sıkıntı ifade etmiyor" dedi.

    "Popülist artış yapmadık"

    Seçimlere rağmen ücretlerde popülist artışa gitmediklerini anlatan Erdoğan, küresel krize rağmen ücret artışına devam ettiklerini ve ücretlileri enflasyona indirmediklerini söyledi. 2002 yılına göre en düşük memur maaşını yüzde 279 arttırdıklarını belirten Başbakan Erdoğan, ortalama memur maaşını yüzde 204, asgari ücreti yüzde 280 arttırdıklarını ifade etti.

    "Krize rağmen ücretleri artırdık"

    Başbakan Erdoğan, SSK'lı en düşük emekli aylığını yüzde 226, Bağkur en düşük emekli aylığını yüzde 660 oranında arttırdıklarını anlattı. Erdoğan, "Herkes bunları görmemezlikten geliyor. Biz bir ülke yönetiyoruz. Eğer bu ülke, bu devlet bizden öncekilerin yönettiği gibi yönetilecek olursa bunun altında benim memleketimin evladı ezilecek. Ne ile ezilecek? Enflasyonla ezilecek" diye konuştu.

    "Öyle memurlar var ki..."

    Yaptığı konuşmada memurlara yapılan ücret zammına da değinen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

    "Popülizmi hiçbir zaman tercih etmedik. Biz gerçek neyse onu söyledik, olması gereken neyse onu yaptık. Biz memurumuza, memur kardeşimize şunu söylüyoruz? Diyoruz ki biz sizi enflasyona indirdik mi kardeşim? Ezdirmedik. Yine ezdirmeyeceğiz. Şu anda 4-4 mü verdik. Eğer enflasyon yüzde 10 olursa aradaki fark ne? Yüzde 2. Biz size o yüzde 2'yi ödeyeceğiz. Enflasyon yüzde 6 olursa biz o yüzde 2'yi geri almayacağız. O sende kalacak. Bunu niye konuşmuyorsun? Bunu konuşmuyorlar. El ele vereceğiz, hem ülkemizi büyüteceğiz, daha iyi bir noktaya geleceğiz. Büyüdükçe de geliştikçe de toplu görüşmelerde alınacak olan zamlar, verilecek olan zamlar da daha fazla olacaktır. Ama şu anda gösterge bu. Bunu daha ileriye götürmeye kalkarsak bu yatırımları yapamayız. Modern bir Türkiye'de yaşadığınızı söylüyorsunuz. Bak altınıza aldığınız arabalar, öyle evler var ki, öyle memur kardeşlerim var ki. Evinde bir bakıyorum hanımının altında bir araba, kendi altında bir araba, iki tane araba var. Bunların herhalde bir çoğuna şahitsiniz. Ama daha önce böyle bir şey yoktu. Hatta ben kendilerine araba alacağına önce ev al tavsiyesi yapıyorum."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow