hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye'nin elektriği kesilmeyecek

    Suriyenin elektriği kesilmeyecek
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaşanan gerginliğe rağmen Suriye'nin elektriğini kesmeyi düşünmediklerini söyledi.

    Uluslararası Enerji Konferansı ve Fuarı'na katılan Bakan Yıldız, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Yeniden zam mı?


    Bir gazetecinin, "Türkiye ile Suriye arasındaki gerilim enerji fiyatlarının artmasına neden olur mu?" şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, Suriye ile gelinen son noktada enerji fiyatlarının yükseleceğini beklemenin yanlış olduğunu ve böyle bir beklenti içerisinde olmadıklarını bildirdi.

    Suriye'nin büyük bir petrol ve doğalgaz üreticisi olmadığını, Türkiye'nin tüketimlerinin de Suriye'deki rakamlarla mütenasip olmadığını belirten Yıldız, "Tam tersi Türkiye'den Suriye'ye verilen elektriğin ve Suriye üzerinden geçip Irak'a giden bir su kaynağının olduğunu biliyoruz. O açıdan böyle bir gerginliğin sonucunda elektrik ve doğalgaz fiyatlarının artmasını beklemek yanlış olur, bizim böyle bir beklentimiz yok. O açıdan herkesin müsterih olmasını istiyoruz" diye konuştu.

    Suriye'nin elektriği


    Konuyla ilgili bir soru üzerine Türkiye'den Suriye'ye elektrik verilmeye devam edildiğini belirten Enerji Bakanı, şunları söyledi:

    "Biz Suriye halkıyla değil, Suriye rejiminin yaptığı yanlışlarla alakalıyız, onunla ilgiliyiz. İnsanlık dramına dönüşen ve 30 binden daha fazla kişinin öldüğü, her gün ölenlerin sayısının arttığı bir ortamdan bahsediyoruz. Bunun hangi ülke açısından olursa olsun savunulacak bir yanı yok. Tam tersi bu insanlık dramına bir son vermeyle alakalı konu. O yüzden biz Suriye halkıyla, oradaki masum insanlarla alakalı bir yaptırımdan bahsetmiyoruz."

    Bir gazetecinin, "gerilimin sıcak savaşa dönüşme riski var mı?" şeklindeki sorusuna Yıldız, "Ben o noktaya geleceğini düşünmüyorum" yanıtını verdi.

    Türkiye-Irak ilişkileri

    Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilere yönelik bir soru üzerine, Irak'ın her yönüyle bütünlüğünün önemli olduğunu ve orada alınacak kararların Türkiye'yi direk ilgilendirdiğini söyleyen Yıldız, "Petrol ürünleriyle alakalı ihtiyaçları konusunda kayıtsız kalmayacağımızı belirttik. O yüzden zaman zaman gerginleşen, farklı gerekçeleri olan konulara enerji sektörünün dahil edilmeyeceğini rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.

    Rüzgarda yatırımlarını zamanında yapanlara öncelik

    Yeni rüzgar üretim lisanslarının ne zaman verileceğine yönelik soru üzerine Taner Yıldız, toplam 11 bin Megavatlık rüzgar enerjisini lisanslandırma çalışmalarının devam ettiğini, bunlar içerisinde yatırımlarını zamanında yapanların öncelik alacağını bildirdi.

    Yıldız, "İletim hatları bağlantı görüşüyle alakalı hususlarda daha muhafazakar davranacağımızı yatırımcılarımıza söylüyorum. (Ben bu yatırımı yapacağım) diyenlerin yanındayız. Ama geciktirenlerle alakalı, özellikle sistem iletim bağlantı görüşüyle alakalı önümüzde farklı süreçler yaşanabilir. Bunu da yatırımcılarımıza duyurmak isterim" ifadelerini kullandı.

    Elektrik ve doğalgaz 2008'e göre ucuz

    Meclis'te sözlü soru önergelerini cevaplarken milletvekillerin sorduğu soruya verdiği yanıtı tekrarlamak istediğini de belirten Yıldız, "Reel olarak 1000 metreküp gazın fiyatının 4 yıl önceki fiyatlardan daha ucuz olduğunu söyledim. Bu gerçeği tekrar paylaşıyorum" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow